Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω πλωτών μέσων προερχόμενων από τη Βόρεια Αφρική, με την Πλεύση Ελευθερίας να ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ζητούν την άμεση απόσυρσή της.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης προβλέπει ότι τα πρόσωπα αυτά επιστρέφονται χωρίς προηγούμενη καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής, με ισχύ της ρύθμισης για διάστημα τριών μηνών. Επιπλέον, προβλέπεται δυνατότητα συντόμευσης του χρονικού διαστήματος με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «ανατριχιαστική διολίσθηση σε καθεστώς θεσμοποίησης του ρατσισμού», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτοεξαιρεί τη χώρα από το διεθνές πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρομοίασε δε το περιεχόμενο της ρύθμισης με τις πολιτικές του Βίκτορ Όρμπαν και του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για «ντροπιαστική και απάνθρωπη τροπολογία», καταγγέλλοντας ότι καταπατά κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς προβλέπει ακόμη και τη μη καταγραφή μεταναστών και προσφύγων. Ανέφερε πως, εφόσον δεν αποσυρθεί, το κόμμα θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ώστε –όπως είπε– «να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Την αντίθεση τους στην τροπολογία εξέφρασαν επίσης ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, δηλώνοντας ότι, εφόσον δεν υπάρξει απόσυρση, θα ταχθούν υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας που καταθέτει η Πλεύση Ελευθερίας.