Δικαστικές εξελίξεις στην Αλβανία με την έναρξη της δίκης για υποθέσεις διαφθοράς που βαραίνουν τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξακολουθεί να ηγείται του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος. Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ειδικό Δικαστήριο για Υποθέσεις Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, που είναι αρμόδιο για υποθέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών και κρατικών παραγόντων. Μαζί του κατηγορούνται ο γαμπρός του Τζαμάρμπερ Μαλτέζι και τρία ακόμα πρόσωπα.
Η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, καθώς ο Μπερίσα φέρεται να διευκόλυνε τον συγγενή του ώστε να αποκτήσει δημόσια γη για την ανέγερση 17 πολυκατοικιών στην πρωτεύουσα Τίρανα. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, ενώ οι επίσημες κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στοχευμένη επίθεση εναντίον του με πολιτικά κίνητρα, την οποία αποδίδει στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τη Δευτέρα εμφανίστηκε στην εισαγγελία, όπως προβλέπεται κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά δεν παρέστη στο δικαστήριο, εκπροσωπούμενος από νομικούς εκπροσώπους. «Η παρουσία μου αποφασίζεται από τους δικηγόρους μου και φυσικά με βάση τον νόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Μπερίσα, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 μέχρι το 2013 και πρόεδρος από το 1992 έως το 1997, επανεξελέγη το 2024 βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2020, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις στον ίδιο και την οικογένειά του, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις δύο χώρες, επικαλούμενα εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς.
Η υπόθεση αυτή εντείνει την πίεση για διαφάνεια και λογοδοσία στη χώρα, σε μια περίοδο που η Αλβανία επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαφθορά παραμένει ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στην πορεία αυτή, με αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, να βρίσκονται επίσης υπό δικαστική διερεύνηση για ανάλογες υποθέσεις, τις οποίες αποδίδουν σε πολιτική σκοπιμότητα.
Η Αλβανία ξεκίνησε πλήρεις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2023, με επίκεντρο τη βελτίωση των θεσμών, του κράτους δικαίου και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός Ράμα έχει δηλώσει ότι ο στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην Ένωση μέχρι το 2030.