Στους 33 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, μετά τον θάνατο ακόμη 13 ανθρώπων που επιβεβαίωσαν σήμερα Σάββατο (26/7) οι καμποτζιανές αρχές.
Όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Maly Socheata, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επτά άμαχοι και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων εχθροπραξιών στα σύνορα των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του θανάτου ενός ακόμη άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν ρουκέτες από την Ταϊλάνδη έπληξαν την παγόδα όπου είχε καταφύγει.
Από την πλευρά της η Ταϊλάνδη ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι έξι στρατιώτες και 13 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, 29 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της και 30 πολίτες έχουν τραυματιστεί.
Οι σφοδρές μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, καθώς η ένταση στις παραμεθόριες περιοχές αυξήθηκε σημαντικά την Παρασκευή, ενισχύοντας τους φόβους για μια μακροχρόνια κρίση.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει την κλιμακούμενη κρίση. Η Μαλαισία, η οποία ασκεί την προεδρία του περιφερειακού οργανισμού ASEAN, στον οποίο ανήκουν και οι δύο εμπλεκόμενες χώρες, κάλεσε σε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και πρότεινε τη διαμεσολάβησή της.
Αν και δεν εκδόθηκε επίσημη δήλωση από το Συμβούλιο, διπλωματική πηγή ανέφερε πως τα 15 μέλη ζήτησαν από τα εμπλεκόμενα μέρη να προβούν σε αποκλιμάκωση, να επιδείξουν ψυχραιμία και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα. Παράλληλα, ενθάρρυναν την ASEAN να συνδράμει στην εξεύρεση λύσης για την κρίση.
Ο πρέσβης της Καμπότζης στα Ηνωμένα Έθνη, Chhea Keo, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η χώρα του, η οποία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός και προκρίνει τη διπλωματική διευθέτηση της διαμάχης.
Αντικρούοντας τις κατηγορίες περί επίθεσης από την πλευρά της Καμπότζης, ο Keo διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε ένα μικρό κράτος χωρίς αεροπορία να επιτεθεί σε έναν αντίπαλο με στρατιωτικές δυνάμεις υπερτριπλάσιες. «Δεν το κάνουμε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Καμποτζιανό πρέσβη, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρότρυνε και τις δύο χώρες να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ακολουθήσουν την οδό της διπλωματίας — αίτημα το οποίο, όπως επανέλαβε, υποστηρίζει πλήρως η Καμπότζη.