Οι συγκρούσεις στα σύνορα της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς. Την ίδια στιγμή, η Πνομ Πεν απηύθυνε έκκληση προς την Μπανγκόκ για «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Η χρόνια αντιπαράθεση για την κυριαρχία παραμεθόριων περιοχών αναζωπυρώθηκε την Πέμπτη, με εμπλοκή στρατιωτικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, μονάδων πυροβολικού και χερσαίων δυνάμεων. Οι συγκρούσεις αυτές καταγράφηκαν ως οι σφοδρότερες των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επεισόδια της περιόδου 2008–2011, γεγονός που προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών.
Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 71 τραυματίστηκαν στην επικράτειά της.
Από την άλλη πλευρά, ο στρατός της Ταϊλάνδης γνωστοποίησε τον θάνατο πέντε στρατιωτών το βράδυ της Παρασκευής, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει στους 20, εκ των οποίων 14 ήταν πολίτες και έξι μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε αυτόν των παλαιότερων ένοπλων αναμετρήσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν στοιχίσει 28 ζωές την περίοδο 2008–2011.
Οι νεότερες συγκρούσεις ξεκίνησαν εκ νέου περίπου στις 05:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), με την Καμπότζη να κατηγορεί τις ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις ότι εκτόξευσαν «πέντε οβίδες βαρέος πυροβολικού» στην επαρχία Πορσάτ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα.
Οι μαζικές εχθροπραξίες οδήγησαν πάνω από 138.000 πολίτες στην Ταϊλάνδη και περισσότερους από 35.000 στην Καμπότζη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε παραμεθόριες περιοχές.
Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Καμπότζης στον οργανισμό, Τσι Κεβ, ανέφερε πως η χώρα του επιθυμεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων. «Η Καμπότζη απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και καλέσαμε επίσης να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, η Ταϊλάνδη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου, ενδεχομένως με τη διαμεσολάβηση της Μαλαισίας.
Η Μαλαισία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στον οποίο συμμετέχουν τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Καμπότζη.
«Είμαστε έτοιμοι, αν η Καμπότζη θέλει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό μέσω της διπλωματικής οδού, με διμερή τρόπο, ή ακόμη και με τη μεσολάβηση της Μαλαισίας, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης, Νικορντζέ Μπαλανκουρά.
Παράλληλα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πλούμθαμ Γουετσαγιατσάι, προειδοποίησε πως η σύγκρουση ενδέχεται να εξελιχθεί σε «πόλεμο», εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση.
Και οι δύο χώρες επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για την έναρξη των επιθέσεων. Η Ταϊλάνδη κατηγορεί την Καμπότζη για πλήγματα σε πολιτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και πρατηρίων καυσίμων, ενώ η Καμπότζη την κατηγορεί για χρήση πυρομαχικών διασποράς.
«Πώς μπορούν (σ.σ. οι Ταϊλανδοί) να κατηγορούν εμάς, μικρή χώρα με στρατό που έχει υποτριπλάσιο μέγεθος (από τον δικό τους), που δεν έχει αεροπορία», ότι «επιτεθήκαμε στον μεγάλο γείτονα», αναρωτήθηκε ο πρεσβευτής της Καμπότζης στον ΟΗΕ.
Ο Τσι Κεβ ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «κάλεσε τα δυο μέρη σε αυτοσυγκράτηση – στη μέγιστη αυτοσυγκράτηση – και να βρουν διπλωματική λύση. Αυτό ζητάμε κι εμείς».
Οι αιματηρές συγκρούσεις αποτελούν σοβαρή αναζωπύρωση της παλιάς διαμάχης για την οριοθέτηση των συνόρων μήκους άνω των 800 χιλιομέτρων, τα οποία χαράχθηκαν κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στην πρώην Ινδοκίνα.
Αν και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης φαινόταν να είχε κλείσει το ζήτημα με απόφασή του το 2013, η συμφωνία διήρκεσε μόνο για δώδεκα χρόνια. Η παρούσα κρίση πυροδοτήθηκε τον Μάιο, όταν ένας στρατιώτης των Χμερ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη διεκδικούμενη περιοχή που φέρει την ονομασία «Σμαραγδένιο Τρίγωνο».