Ο ναρκισσισμός είναι μια πτυχή της προσωπικότητας που υπάρχει σε ένα φάσμα, δηλαδή όλοι έχουμε κάποιο βαθμό ναρκισσισμού. Ανάλογα με το επίπεδό του, ο ναρκισσισμός επηρεάζει διαφορετικά τόσο το άτομο όσο και τους γύρω του. Σε υγιή επίπεδα, ο ναρκισσισμός μας ωθεί να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ενδιαφερόμαστε για την εμφάνισή μας. Αντίθετα, ο παθολογικός ναρκισσισμός οδηγεί σε αυτοεπικεντρισμό και υποτίμηση των άλλων. Στα πιο σοβαρά περιστατικά, ο ναρκισσισμός μπορεί να περιλαμβάνει ψυχωτικές συμπεριφορές, όπως διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις μεγαλείου.
Εννοιολογικά, ο ναρκισσισμός είναι η προσπάθεια να εξισώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό με έναν ιδεώδη ή ιδανικό εαυτό. Όταν το χάσμα μεταξύ των δύο είναι μεγάλο, δημιουργεί εσωτερική ένταση, που συνήθως αντιμετωπίζεται με την αναζήτηση πιο ρεαλιστικών προτύπων.
Στον παθολογικό ναρκισσισμό, το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματα θλίψης και ντροπής που προκύπτουν από την αποτυχία να φτάσει στον ιδεώδη εαυτό του. Για να αποφύγει αυτόν τον πόνο, ταυτίζεται με τον ιδεώδη εαυτό, χρησιμοποιώντας αμυντικούς μηχανισμούς όπως την προβολή και τον διαχωρισμό.
Αυτό το άτομο μπορεί να προβάλλει τις αδυναμίες του σε άλλους και να εξιδανικεύει τον εαυτό του, αναμένοντας από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Μπορεί επίσης να εξιδανικεύει ανθρώπους με εξουσία ή υπεροχή, γίνοντας ανταγωνιστικός ή αυτο-εξυψώνοντας τον εαυτό του. Επιφανειακά μπορεί να φαίνεται γοητευτικός, αλλά κάτω από την επιφάνεια υπάρχει δυσπιστία και καχυποψία, με την ψυχική του σταθερότητα να εξαρτάται από την εξιδανίκευση του εαυτού του. Η διακοπή αυτής της εξιδανίκευσης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή σε άλλες ακραίες μορφές ψυχολογικής διαταραχής.
Πηγή: Talk2harry