Το TikTok, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατακτήσει τις καρδιές των εφήβων παγκοσμίως, βρίσκεται υπό σφοδρή κριτική από δυτικούς αξιωματούχους που την κατηγορούν για κατασκοπεία και παραβίαση της ιδιωτικότητας. Αυτές οι κατηγορίες έχουν οδηγήσει πολλές δυτικές κυβερνήσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, να απαγορεύσουν τη χρήση της εφαρμογής από τους αξιωματούχους τους.
Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από τη μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει την εφαρμογή, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τις κατηγορίες που αναφέρονται στην εφαρμογή. Παρόλο που οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει αναλυτικά τους λόγους της κριτικής τους, αυτή η κατάσταση μπορεί να συνδέεται με θέματα εθνικής ασφάλειας και παραβίασης της ιδιωτικότητας.
Οι κατηγορίες κατά του TikTok εστιάζουν στη διευκόλυνση κατασκοπείας, την ανεπαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον εθισμό που προκαλεί στους χρήστες του, ιδιαίτερα στους νέους. Αυτές οι κατηγορίες έχουν οδηγήσει σε απαγόρευση της χρήσης του TikTok από διάφορες δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.
Αν και οι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες για την αναταραχή γύρω από το TikTok, η ευαισθησία γύρω από θέματα εθνικής ασφάλειας μπορεί να έχει συμβάλλει στην απαγόρευση της χρήσης της εφαρμογής. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance να πουλήσει το TikTok ή αλλιώς να αντιμετωπίσει πλήρη απαγόρευση στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, ανακρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τους κινδύνους που συνδέονται με το TikTok.