Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περισσότερο από το 75% του καταναλώνουμε νάτριο προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και το φαγητό που αγοράζουμε έξω. Μόνο το 10-15% αποτελεί το αλάτι που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Επομένως, συστήνεται να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση φρέσκων τροφών, καθώς συνήθως αυτές είναι φτωχές σε νάτριο.
Για να μειώσουμε την κατανάλωση νατρίου, μπορούμε να προσθέτουμε φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα, καθώς περιέχουν λίγο νάτριο. Επιπλέον, επιλέγοντας τυριά χαμηλά σε αλάτι, όπως το κατίκι, το ανθότυρο και η ανάλατη μυζήθρα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση νατρίου από πρωτεϊνούχες τροφές. Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα καπνιστά και τις κονσέρβες, καθώς αυτά περιέχουν πολύ αλάτι.
Για να περιορίσουμε το φαγητό που αγοράζουμε έξω, συστήνεται να προετοιμάζουμε περισσότερα γεύματα στο σπίτι. Όταν βρισκόμαστε έξω, μπορούμε να επιλέγουμε μικρότερες μερίδες από φαγητά που είναι πλούσια σε αλάτι, όπως η πίτσα ή το σουβλάκι. Επιπλέον, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με διάφορα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι και πιπέρι. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού και ξύδι για να βελτιώσουμε τη γεύση των φαγητών. Αν έχουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, είναι καλό να τα ξεπλένουμε καλά, καθώς έτσι μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που περιέχουν.
Γενικά, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγουμε αυτά που είναι χαμηλά σε νάτριο. Σάλτσες, ντρέσινγκ, κέτσαπ, τουρσιά και ελιές είναι πλούσιες σε αλάτι, οπότε είναι καλύτερο να προτιμούμε κομμένα λαχανικά με ξύδι. Αν ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές και συνηθίσουμε στην ανάλατη γεύση, το αλάτι θα σβήσει σταδιακά και δεν θα χρειάζεται πλέον να υπερβάλλουμε με το αλάτι.