Η συνηθέστερη αιτία που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση εγκαυμάτων είναι η φωτιά και η επαφή της επιδερμίδας με καυτές επιφάνειες, όπως παραδείγματος χάριν τα μαγειρικά σκεύη. Τα εγκαύματα μπορούν να προκληθούν επίσης από άλλες αιτίες, όπως το καυτό λάδι, ο ήλιος, τα χημικά, τα ζεστά υγρά ή αντικείμενα, καθώς και ο ατμός. Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, τα εγκαύματα διακρίνονται σε είδη πρώτου μέχρι τρίτου βαθμού. Ενώ ελαφρότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές μεθόδους, οι πιο σοβαρές πρέπει να αντιμετωπιστούν από ιατρικούς ειδικούς.
Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού επηρεάζουν την επιφάνεια του δέρματος. Τα εγκαύματα από χημικές ουσίες μπορεί να απαιτήσουν επιπρόσθετη προσοχή. Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού περιλαμβάνουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος καθώς και το δεύτερο στρώμα, με σχηματισμό φουσκαλών και έντονο κόκκινο χρώμα. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού επηρεάζουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος ή να απουσιάζει αν τα νεύρα έχουν καταστραφεί. Σε περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων απαιτείται ιατρική παρέμβαση.
Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Για παράδειγμα, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις εγκαυμάτων πρώτου βαθμού. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αμυγδαλέλαιο πάνω στο πληγωμένο δέρμα και να το αφήσουμε να απορροφηθεί. Επίσης, το βαλσαμόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού. Η αντιμετώπιση με παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι αποτελεσματική για εγκαύματα πρώτου βαθμού, κυρίως στην περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων. Το ζελέ της αλόης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, προσφέροντας δροσιά και ανακούφιση στο δέρμα. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλιακά εγκαύματα, προσφέροντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών στον τραυματισμένο ιστό. Τέλος, ο πολτός καρότων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκαύματα πρώτου βαθμού, απλώνοντας τον πάνω στην πληγή για ανακούφιση.