Στην πόλη Χομς της Συρίας, η οποία παραμένει μια μικρογραφία της πολυδιάστατης σύγκρουσης που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, η ένταση παραμένει υψηλή. Συνοικίες της κοινότητας των αλεβιτών, συνδεδεμένες επί δεκαετίες με το καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ζουν υπό τον φόβο αντιποίνων από τη νέα de facto εξουσία, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Δαμασκού και μεγάλων περιοχών της χώρας στις 8 Δεκεμβρίου.
Οι νέες αρχές, υπό τη συμμαχία ένοπλων οργανώσεων Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή της Χομς, Σιχάντι Μαϊχούμπ, μόνο στη συνοικία Ζαχρά έχουν καταγραφεί σχεδόν 600 συλλήψεις, ενώ συνολικά στην πόλη ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τους 1.380. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει τον αριθμό των συλληφθέντων στη Χομς και τα περίχωρά της σε 1.800, με την πλειονότητα αυτών να προέρχεται από την κοινότητα των αλεβιτών.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται απόστρατοι στρατηγοί, συνταγματάρχες, πολίτες και επίστρατοι, ενώ στρατιώτες που παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό, όπως απαιτήθηκε από τη νέα εξουσία, βρέθηκαν επίσης υπό κράτηση. Στην περιοχή Σαμπίλ, μάλιστα, αναφέρθηκαν περιστατικά βίας κατά αξιωματικών μπροστά στις οικογένειές τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΧΤΣ ότι στοχεύει μόνο πρώην στελέχη του καθεστώτος Άσαντ και ότι δεν προτίθεται να βλάψει τις μειονότητες της χώρας, οι κάτοικοι ζουν υπό συνεχή φόβο. Ενδεικτικά, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές ακραίας βίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 150 δολοφονίες αλεβιτών στις επαρχίες Χομς και Χάμα από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΧΤΣ.
Η νέα ηγεσία, μέσω εκπροσώπων της, αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην εκκαθάριση «υπολειμμάτων» του παλαιού καθεστώτος και στον εντοπισμό οπλοστασίων. Παράλληλα, επιδιώκει να προωθήσει εικόνα ασφάλειας και σταθερότητας για όλες τις κοινότητες, όμως οι πράξεις της έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις δηλώσεις.
Σε αυτή την αβέβαιη πραγματικότητα, υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν στη Χομς, παρά την καταστροφή. Ο Φάγεζ αλ Τζαμάλ, που εγκατέλειψε την πόλη πριν από δέκα χρόνια για τον Λίβανο, επέστρεψε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε σε κατεστραμμένο σπίτι. «Μπουχτίσαμε από τον πόλεμο και τις ταπεινώσεις», δήλωσε, εκφράζοντας την επιθυμία του για ειρηνική ζωή, πέρα από θρησκευτικούς ή σεχταριστικούς διαχωρισμούς.
Η Χομς, μια πόλη όπου οι σουνίτες, οι αλεβίτες και οι χριστιανοί ζούσαν μαζί, συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ενώ η προοπτική για ειρήνη παραμένει αβέβαιη.