Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιανουαρίου, το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους στρατηγικών σφαλμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη στρατιωτική αντιπαράθεση.
Ο Χουσέιν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, δήλωσε: «Προσέξτε, μην κάνετε στρατηγικά σφάλματα ή λάθος υπολογισμούς». Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο Σαλαμί τόνισε ότι ο «εχθρός» μπορεί να εκλαμβάνει το Ιράν ως αποδυναμωμένο, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα διαθέτει σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις και είναι έτοιμη για «μεγάλες και παρατεταμένες μάχες εναντίον του εχθρού και των συμμάχων του στην περιφέρεια».
Παρότι ο Σαλαμί επιχείρησε να προβάλει την εικόνα μιας ισχυρής και ετοιμοπόλεμης χώρας, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Οι εξελίξεις στη Συρία, η υποχώρηση της ιρανικής επιρροής στον Λίβανο και τα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει τη θέση της. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση και η ατμοσφαιρική ρύπανση ανάγκασαν τις ιρανικές αρχές να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες και δημόσιους θεσμούς τις τελευταίες εβδομάδες, επιδεινώνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Η επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις ανησυχίες για αυξημένη ένταση στην περιοχή. Δυτικοί ειδικοί εκφράζουν φόβους για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες για επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν αυξάνονται.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πανικό και να ενισχύσει την εσωτερική συνοχή, η Τεχεράνη επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των στρατιωτικών της υποδομών και δικτύων ανεφοδιασμού. Παράλληλα, επιχειρεί να διατηρήσει την εικόνα της ως σημαντικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, παρότι οι πραγματικές της δυνατότητες αμφισβητούνται από αναλυτές.