Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας, ανεξάρτητα από το αν αυτή κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Αριστερά. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την υπόθεση των Τεμπών ενισχύουν την ανάγκη για μια τέτοια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συγκάλυψη.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση για συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας. «Δεν υπήρξε απλά προσπάθεια συγκάλυψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του είναι ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία εξακολουθεί να έχει οργή και να θεωρεί σε μεγάλο ποσοστό ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τρία σημεία που, όπως είπε, αποδεικνύουν την προσπάθεια συγκάλυψης:
Πρώτον, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη δεν ήταν μια «καλή στιγμή» για το Κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε βασικούς μάρτυρες από τη διαδικασία, όπως μηχανοδηγούς, τον πρόεδρο της επιτροπής Τηλεδιοίκησης, τον πρόεδρο του ΟΣΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Η ΝΔ σταμάτησε την έρευνα της Βουλής για να κρύψει την αλήθεια», υποστήριξε.
Δεύτερον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δικαιολόγησε την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, λέγοντας ότι έγινε «για καλό σκοπό». Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια «καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος» και υποστήριξε ότι έγινε με πολιτική παρέμβαση. «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε τόσο γρήγορα στο μπάζωμα του χώρου;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος του σχεδίου συγκάλυψης.
Τρίτον, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε στάση σχετικά με τα εύφλεκτα υλικά που φέρεται να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, λέγοντας πως οι δηλώσεις του «παραπλάνησαν την κοινή γνώμη» και πιθανώς επηρέασαν την έρευνα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη δεν επηρεάστηκε από αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιχείρησε να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.
Ο κ. Φάμελλος δήλωσε πεπεισμένος για την ανάγκη κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αλλά για μια γενικότερη τάση των προοδευτικών κομμάτων. «Υπάρχει ανάγκη για πρόταση δυσπιστίας. Δεν είναι μια πρόταση μόνο του κ. Ανδρουλάκη. Την έχει καταθέσει και ο κ. Χαρίτσης», ανέφερε.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η αντιπολίτευση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο συντονισμού μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής. «Θα χρειαστούμε την αυριανή ημέρα για να δούμε πόσο μπορούμε να περιμένουμε», κατέληξε.