Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σχολίασε ότι η κατάσταση στη Σαντορίνη παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews.
Όπως εξήγησε, οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν είχαν χαμηλή ένταση και σημειώθηκαν σε αρκετή απόσταση από τη Σαντορίνη, γεγονός που περιόρισε τις επιπτώσεις στις υποδομές του νησιού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις που ασκήθηκαν στα κτίρια ήταν σχετικά μικρές, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν σημαντικές ζημιές ούτε σε δημόσια κτίρια ούτε σε σχολεία, τα οποία ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες αρχές.
Τόνισε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως η σεισμική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη, προσθέτοντας πως δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στην Ελλάδα καταγεγραμμένο φαινόμενο τέτοιας έντασης, όπου μαγματική δραστηριότητα επηρεάζει σεισμικά ρήγματα χωρίς να έχει προηγηθεί κύριος σεισμός. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα μικρότερης κλίμακας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τα οποία ενδεχομένως να σχετίζονται με την επίδραση μάγματος.
Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες μπορεί να έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και να επανεμφανίζονται, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σεισμική δραστηριότητα στη Νίσυρο το 2011, η οποία διήρκεσε 11 μήνες και εκδηλώθηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η περιοχή έχει βγει πλήρως από τη φάση της διέγερσης, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής επιτήρησης, ανέφερε ότι θα εγκατασταθούν νέοι σεισμογράφοι και εξοπλισμός στην περιοχή, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα των εξελίξεων. Διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι θα ενημερωθούν άμεσα σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής της κατάστασης. Παράλληλα, προανήγγειλε την άρση ορισμένων μέτρων ασφαλείας στο προσεχές διάστημα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ορισμένοι περιορισμοί θα διατηρηθούν, καθώς σχετίζονται και με ζητήματα τουριστικού κινδύνου που είναι σημαντικά για το νησί.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, σημείωσε ότι τέτοια καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν πάντα την πρόσβαση στην καλντέρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις για τη μείωση των κινδύνων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα προσφέρει μόνο γνώση, αλλά και την ευκαιρία για ενίσχυση των υποδομών, τόσο θεσμικών όσο και νομοθετικών, στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων, όπως μέσω ασκήσεων ετοιμότητας, που παλαιότερα θεωρούνταν υπερβολικές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τοπική κοινωνία θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη θωράκιση του νησιού, όχι μόνο απέναντι στη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και στον ηφαιστειακό κίνδυνο.