Η εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής σας. Και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι η διατροφή. Ας δούμε αναλυτικά ποια συστατικά χρειάζεται ο οργανισμός μας όταν βρισκόμαστε σε εγκυμοσύνη.
Πρωτεΐνες
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνουμε 24γρ. πρωτεΐνης την ημέρα και κυρίως ζωικής προέλευσης που περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι καλύτερες τροφές είναι το αυγό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι. Χορτοφαγικές επιλογές αποτελούν τα όσπρια με ρύζι ή γάλα ώστε να συμπληρώνονται τα αμινοξέα.
Υδατάνθρακες
Πρέπει να αποτελούν το 55% της διατροφής μιας εγκύου. Επιλέγουμε υδατάνθρακες βραδείας καύσης όπως το πίτουρο, ψωμί ολικής ή σίκαλης, τα ζυμαρικά ολικής, το καστανό ρύζι ή μπασμάτι, γλυκοπατάτα, τα φρούτα και τις σαλάτες. Αποφεύγουμε το λευκό ψωμί μιας και αυξάνει το σάκχαρο και τη γλυκόζη.
Λίπη
Δεν χρειάζεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βασικό όμως είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 (EPA και DHA), τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως και στην ανάπτυξη του IQ του. Επίσης είναι συστατικά για την κυτταρική μεμβράνη, ιδιαίτερα του εγκεφάλου, του νευρικού και του αγγειακού συστήματος και προάγουν την ωρίμανση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα
Φυτικές ίνες
Βασικό είναι να καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες, μιας και απορροφούν μεγάλη ποσότητα ύδατος και βοηθούν στο έντερο, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Επίσης και χρειάζονται περισσότερη μάσηση, προκαλούν γρήγορο κορεσμό της πείνας και αυτό βοηθά στο να μην βάλουμε κιλά. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, (ειδικά με τη φλούδα), τα λαχανικά και τα πιτυρούχα προϊόντα.
Σίδηρος
Είναι απαραίτητος για τη μητρική αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Συγκεκριμένα το έμβρυο απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα το 3ο τρίμηνο της κύησης, απορροφώντας σίδηρο από τη μητέρα. Επιβάλλεται η εκτίμηση του σιδήρου και της φερριτίνης αλλά και η χορήγηση σκευασμάτων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας (ειδικά το συκώτι), τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Ασβέστιο και φωσφόρος
Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου όπως και για τα πρώτα του δόντια. Εάν παίρνουμε κάποιο σκεύασμα, φροντίζουμε να μην το καταναλώνουμε μαζί με καφέ ή τσάι μιας και δεν απορροφάται, ή με σπανάκι και παντζάρια μιας και αυτά δεσμεύουν το ασβέστιο. Τροφές που προτιμάμε είναι το κίτρινο τυρί, το γιαούρτι (λιγότερο το γάλα), το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.
Φυλλικό οξύ
Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την αιμοποίηση, μετέχει στη σύνθεση του DNA και του RΝΑ και προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Συχνά προτείνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων σε έγκυες γυναίκες, ακόμη και όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και οπωσδήποτε στο 1ο τρίμηνο της κύησης τους. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι ξηροί καρποί, το συκώτι και τα όσπρια. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως το 80% του φυλλικού οξέος καταστρέφεται κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα.
Μαγνήσιο
Αποτελεί βασικό μέταλλο μιας και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από οστά, στην πέψη, στην εξισορρόπηση του σακχάρου και λειτουργεί αντιυπερτασικά Η ανεπάρκεια προκαλεί νευρομυΐκές δυσλειτουργίες, που εκδηλώνονται σε τρομερούς σπασμούς. Καλό είναι να λαμβάνουμε συμπληρώματα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης για τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας, εφόσον συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Τροφές που περιέχουν άφθονο μαγνήσιο είναι το πίτουρο, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) και τα πράσινα λαχανικά.