Για αιώνες, το φυτό αυτό έχει αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής ιατρικής, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως οι αιμορροΐδες. Ταυτόχρονα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία ποικίλων φλεγμονών παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, και έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση περιστατικών χολολιθίασης και δυσπεψίας. Το όνομά του, Ζοχαδόχορτο, εμπεριέχει την έννοια της αντιμετώπισης των αιμορροΐδων.
Για τον σκοπό αυτό, το φυτό μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ως αποτελεσματική αλοιφή. Παράλληλα, αποδεικνύεται ευεργετικό και σε περιπτώσεις που απαιτείται η επίτευξη συσπυξίας.
Η εφαρμογή του είναι απλή: τα αποξηραμένα φύλλα της Φικάριας μπορούν να παρασκευαστούν ως έγχυμα, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρού Ζοχαδόχορτου σε 1 φλιτζάνι βρασμένου νερού και αφήνοντάς το να αφήσει για περίπου 10 λεπτά. Η κατανάλωση αυτού του εκχυμάτος είναι προτεινόμενη 3 φορές την ημέρα.
Είναι επίσης συνηθισμένο να συνδυάζεται το Ζοχαδόχορτο με άλλα φυτικά συστατικά όπως το Πεντάνευρο, η Καλέντουλα ή το Αγριμόνιο, για εσωτερική αγωγή κατά των αιμορροΐδων.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ζοχαδόχορτο μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την βύθιση βαμβακιού σε ένα συμπυκνωμένο έγχυμα της Φικάριας και στη συνέχεια εφαρμογή του στην ευαίσθητη περιοχή.
Σημαντικό να τηρούνται οι προσδιορισμένες δοσολογίες, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι ασφαλής η εσωτερική χρήση της Φικάριας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, και συνεπώς αποφεύγεται η χρήση της σε αυτές τις περιπτώσεις.