Περίπου 600 βρετανικοί στρατιωτικοί θα αποσταλούν στο Κόσοβο προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία του NATO στην περιοχή. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε την προηγούμενη Κυριακή, καθώς ανησυχίες προέκυψαν λόγω της βίαιης επίθεσης που σημειώθηκε στο Κόσοβο στις 24 Σεπτεμβρίου και των αναφορών για τη συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα, ανέφερε εκπρόσωπος του NATO.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να αποστείλει περίπου 200 στρατιωτικούς από το 1ο τάγμα του βασιλικού συντάγματος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, οι οποίοι θα συμπράξουν με άλλους 400 βρετανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται ήδη στο Κόσοβο για εκπαιδευτικές ασκήσεις. Άλλες χώρες της συμμαχίας επίσης πρόκειται να στείλουν ενισχύσεις, όπως δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος του NATO.
Τα νέα στρατεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τους 400 που βρίσκονται ήδη στο Κόσοβο για ασκήσεις, ανήκουν στην εφεδρεία του βρετανικού στρατού και προστέθηκαν στη δύναμη της KFOR (Δύναμη για το Κόσοβο) λόγω της αύξησης της έντασης στην περιοχή.
Η KFOR είναι στο Κόσοβο από τον πόλεμο του 1998-1999 και διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή, αποτελώντας τον κυριότερο θεσμό εγγύησης. Αποτελείται από 4.500 στρατιωτικούς από 27 διαφορετικές χώρες.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την βίαιη επίθεση κατά της αστυνομίας του Κοσόβου στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς και λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα του Κοσόβου είναι “άνευ προηγουμένου.”
Το NATO κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να ξεκινήσουν τον διάλογο όσο το δυνατόν συντομότερα, αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη.
Την Κυριακή, ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε σε ενέδρα στο βόρειο Κόσοβο, μια περιοχή όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι σε αρκετές κοινότητες. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ειδικών δυνάμεων της κοσοβάρικης αστυνομίας και βαριά οπλισμένης σερβικής ομάδας, με τέσσερα μέλη της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί μία από τις σοβαρότερες εντάσεις που έχουν σημειωθεί στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, που έχει πληθυσμό κατά βάση αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του NATO.
Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή παρέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει περίπου 100 χώρες.