Σε ηλικία 37 ετών, ο Σάιμον Χάρις αναδείχθηκε ως ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιρλανδίας, και στις πρώτες του δηλώσεις εξέφρασε τη δέσμευσή του για νέες ιδέες, μια νέα δυναμική και μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης στη δημόσια ζωή.
“Είναι η κατάλληλη στιγμή να κατασκευάσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο – ένα που ανανεώνει τη δέσμευσή μας ως Δημοκρατία. Να προαγάγουμε την ισότητα ευκαιριών. Να υποστηρίξουμε όσους χρειάζονται περισσότερη κρατική στήριξη. Να προστατεύσουμε την οικονομική επιτυχία που με κόπο κατακτήσαμε. Και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα οφέλη για να επιτύχουμε πρακτικούς στόχους στην κοινωνία”, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός.
Ο πρώην υπουργός Υγείας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε ουσιαστικά αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κεντροδεξιού Φίνε Γκελ, έπειτα από την απροσδόκητη παραίτηση λίγες εβδομάδες νωρίτερα του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, Λίο Βαραντκάρ.
Κατά συνέπεια, ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης, ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στο κέντρο-δεξιό φάσμα που συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία.
Ο Χάρις θα αντιμετωπίσει πρόκληση στον τομέα της κοινωνικής ανυπαρξίας, κυρίως λόγω της έντονης έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγασης και της αυξημένης μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου. Παρόλα αυτά, με το κόμμα του να ελέγχει 7 από τις 18 υπουργικές θέσεις στην κυβερνητική συμμαχία, είναι αμφίβολο εάν ο Χάρις θα έχει την αναγκαία ευελιξία για σημαντικές νέες πολιτικές προτάσεις που θα ανατρέψουν το πολιτικό τοπίο στην Ιρλανδία.
Μόλις 12 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή κλίση του εκλογικού σώματος προς τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις του Σιν Φέιν.