Με μια ανάρτηση που ξεχωρίζει από τις συνηθισμένες του, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Έλον Μασκ, εκφράζει ανησυχία για την υπογεννητικότητα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αναφέροντας το φαινόμενο της πληθυσμιακής κατάρρευσης.
Στην ανάρτησή του, ο Έλον Μασκ μοιράζεται ένα άρθρο από το thepeoplesvoice.tv, το οποίο εξετάζει εκτενώς την πληθυσμιακή γήρανση και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των γεννήσεων. Αν και η αξιοπιστία του εν λόγω μέσου έχει αμφισβητηθεί για προωθούμενες συνωμοσιολογικές θεωρίες και fake news, το άρθρο επισημαίνει έναν πραγματικό προβληματισμό σχετικά με τη δημογραφική κατάσταση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι μειωμένες γεννήσεις και η αύξηση του ποσοστού ηλικιωμένων αντιπροσωπεύουν μια πραγματική πρόκληση για την κοινωνία μας.
Μάθετε τα πάντα για την ανδρική τριχόπτωση καθώς και όλους τους τρόπους αντιμετώπισής της!
Ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιμετωπίζει μια δραματική μείωση που εκτιμάται ότι θα φθάσει έως και 1,5 εκατομμύρια έως το 2050. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν σοβαρή ανησυχία όσον αφορά το δημογραφικό της τοπίο.
Ειδικότερα, η μείωση του πληθυσμού θα είναι αισθητή κυρίως στους κάτω των 65 ετών, με μείωση που εκτιμάται στα 1,8 εκατομμύρια άτομα. Το 2023, οι γεννήσεις έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ, καθώς καταγράφηκαν λιγότερες από 73.000, με το δείκτη γονιμότητας να έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 6η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού, με την ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώνει την τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού. Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 10,31% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ για πρώτη φορά από το 1955 καταγράφηκαν λιγότερες από 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο παραμένει η σταδιακή μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 67 χρόνια, με την τάση αυτή να εντείνεται ιδιαίτερα μετά το 2008, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτή η κατακόρυφη πτώση στις γεννήσεις υπογραμμίζει τον πληθυσμιακό κατήφορο που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η πρόσφατη επιστημονική μελέτη με τίτλο «Υπογεννητικότητα και Θνησιμότητα στην Ελλάδα» παρουσιάζει εκτενώς αυτή την ανησυχητική εικόνα, αποδεικνύοντας τη σαφή πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας. Τη μελέτη αυτή εκπόνησαν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Δημήτρης Μπατάκης και Μανώλης Καρακώστας, οι οποίοι αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θέτουν ακόμη και το ζήτημα της ύπαρξης της Ελλάδας στο μέλλον.