Το παραδοσιακό φαγητό του Ρεθύμνου με ροφό και φρέσκες μπάμιες είναι ένα κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1-1¼ κιλό ροφός καθαρισμένος
- 1 κιλό μπάμιες (κατά προτίμηση μεγάλες), καθαρισμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), κομμένες στα τέσσερα
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ξίδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1: Τοποθετήστε τις μπάμιες σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί και ραντίστε τις με το ξίδι. Αφήστε το ταψί στον ήλιο για περίπου 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε το γλοιώδες υγρό που μπορεί να βγάλουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.
Βήμα 2: Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε καλά. Όταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέστε τις μπάμιες και αφήστε τις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Βήμα 3: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Πασπαλίστε τον ροφό με αλάτι και πιπέρι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, και τοποθετήστε τον σε ένα λαδωμένο μεγάλο ταψί.
Βήμα 4: Απλώστε τις μαγειρεμένες μπάμιες γύρω από το ψάρι στο ταψί και ψήστε το φαγητό στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να δέσει η σάλτσα.
Καλή όρεξη!