Στη χώρα μας υπάρχουν είκοσι τρία διαφορετικά είδη φιδιών, εκ των οποίων τα επτά είναι δηλητηριώδη. Από αυτά, τα πέντε είναι είδη οχιάς με σχετικά ισχυρό δηλητήριο. Οι πιθανότητες να σε δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι μικρές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWS247, «η θνησιμότητα από δήγματα δηλητηριωδών φιδιών στην χώρα μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες, χάρη στις υπάρχουσες ιατρικές γνώσεις και την εμπειρία για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους».
Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αντιδράσεις αν σου συμβεί κάτι τέτοιο, για να μην διατρέξεις κίνδυνο – και όχι, δεν θα ρουφήξεις το δηλητήριο!
Η αντιμετώπιση του δήγματος φιδιού στην παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει πολλούς μύθους που δεν ισχύουν σήμερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο του φιδιού εισέρχεται πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και δεν παραμένει στην περιοχή του δήγματος. Για αυτόν τον λόγο, δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να το ρουφήξεις και να το φτύσεις. Εξάλλου, αυτό μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο αν έχεις κάποια πληγή στο στόμα ή αν καταπιείς κατά λάθος το δηλητήριο.
Επιπλέον, τα κρύα επιθέματα στην περιοχή του δήγματος δεν βοηθούν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη βλάβη του ιστού.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου Στη συνέχεια:
- Κράτησε την πληγή κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.
- Πιες πολλά υγρά.
- Πήγαινε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο ακόμα και ημέρες μετά από δάγκωμα οχιάς και δεν διατρέξαν περαιτέρω κίνδυνο μετά τη νοσηλεία. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ανθρώπων που, αν και τους δάγκωσε φίδι, δεν πήγαν ποτέ το νοσοκομείο και απέφυγαν τον κίνδυνο μόνο με μία ένεση αδρεναλίνης.