Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της ενέργειας. Για τη σωστή λειτουργία του, η διατροφή μπορεί να είναι καθοριστική. Ακολουθούν πέντε τροφές που ενισχύουν την υγεία του θυρεοειδούς και τρεις που καλό είναι να αποφεύγονται.
5 Τροφές που κάνουν καλό στον θυρεοειδή
- Ψάρια Πλούσια σε Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα
- Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς.
- Θαλασσινά
- Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο, απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Προτιμήστε καβούρια, γαρίδες και στρείδια.
- Αυγά
- Τα αυγά περιέχουν ιώδιο και σελήνιο, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του θυρεοειδούς. Ο κρόκος του αυγού είναι ιδιαίτερα θρεπτικός.
- Ξηροί Καρποί
- Τα καρύδια Βραζιλίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε σελήνιο, το οποίο προστατεύει τον θυρεοειδή από το οξειδωτικό στρες.
- Γαλακτοκομικά Προϊόντα
- Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν ιώδιο και βιταμίνη D, σημαντικά για την υγεία του θυρεοειδούς.
3 Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
- Επεξεργασμένα Τρόφιμα
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα συντηρητικά, αλάτι και ζάχαρη, που μπορούν να επιβαρύνουν τον θυρεοειδή.
- Σόγια και Προϊόντα Σόγιας
- Η σόγια μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση της θυροξίνης, μιας από τις κύριες ορμόνες του θυρεοειδούς.
- Γλουτένη
- Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον θυρεοειδή.
Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και απορίες σχετικά με τη διατροφή σας και την υγεία του θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.