Το απόλυτο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, τα γεμιστά, σε μια κλασική συνταγή, χωρίς κιμά.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 8 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
- 8 μεγάλες πιπεριές
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο και στυμμένο
- 1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο και στυμμένο
- 1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη και στυμμένη
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
- 3 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
- Ανθό αλατιού
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1: Προετοιμασία Λαχανικών
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε ένα οριζόντιο καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές και κρατήστε τα στην άκρη.
- Με έναν κόφτη γαρνιρίσματος, αφαιρέστε τη σάρκα της ντομάτας, τρίψτε την σε ένα μπολ και κρατήστε την για τη γέμιση.
- Αφαιρέστε τα σπόρια από τις πιπεριές και πετάξτε τα.
Βήμα 2: Σοτάρισμα Λαχανικών
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να απελευθερώσουν το άρωμά τους.
- Προσθέστε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 3: Προετοιμασία Γέμισης
- Προσθέστε το ρύζι και τα 2/3 από την τριμμένη ντομάτα.
- Αλατοπιπερώστε και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό.
- Αφήστε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας, και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέστε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 4: Γέμισμα Λαχανικών
- Αλατοπιπερώστε εσωτερικά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
- Γεμίστε τις με το μείγμα του ρυζιού, φροντίζοντας η γέμιση να έχει αρκετά υγρά για να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει.
Βήμα 5: Τοποθέτηση στο Σκεύος
- Τοποθετήστε τα γεμισμένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα και μισό ποτήρι νερό.
- Σκεπάστε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6: Ψήσιμο
- Ψήστε τα γεμιστά για 30-40 λεπτά.
- Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 1 ώρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αφήστε τα να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 10-15 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Σερβίρισμα; Συνοδεύστε τα γεμιστά με φέτα ή γιαούρτι.
Καλή όρεξη!