Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με μίγμα από ρύζι, κιμά, μυρωδικά και ψιλοκομμένα λαχανικά για πλούσια γεύση.
Υλικά:
- 6 ώριμες μέτριες ντομάτες
- 6 πράσινες πιπεριές κατάλληλες για γεμιστά
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά κέρατο, σε κυβάκια
- 1 μικρό κολοκύθι, ξυσμένο στον τρίφτη
- 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 καρότο, ξυσμένο στον τρίφτη
- 1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
- 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 5-6 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε τις ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά του κοτσανιού, κόβετε τα καπάκια τους και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους, κόβετε τη μισή σε μικρά κυβάκια και πολτοποιείτε την υπόλοιπη στο multi μαζί με τα ζουμιά της.
Βήμα 2: Κόβετε τα καπάκια από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους. Ζεματίζετε τις πιπεριές για 2 λεπτά σε βραστό νερό για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε καλά.
Βήμα 3: Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τον κιμά και, αφού τον γυρίσετε για λίγο στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτετε τα κυβάκια της ντομάτας, λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βήμα 4: Αραδιάζετε τις αδειασμένες ντομάτες και πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Τις γεμίζετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε, χωρίς να τις ξεχειλίσετε, και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους.
Βήμα 5: Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύετε τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε όλο το φαγητό στο ταψί. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.
Βήμα 6: Πασπαλίζετε τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, μέχρι να ξεροψηθεί από πάνω.
Καλή σας όρεξη!