Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Melissa officinalis, αλλά είναι γνωστό ως μελισσόχορτο, μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως μελισσόφυλλο. Πρόκειται για φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό, το οποίο χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για την προσέλκυση των μελισσών.
Στην αρχαιότητα, το μελισσόχορτο ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη και χρησιμοποιούνταν για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Για πολλούς αιώνες, ήταν συστατικό σε διάφορα ελιξίρια ζωής και θεωρούνταν φυτό της μακροζωίας και της νεότητας.
Σήμερα, το μελισσόχορτο καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιό του και για την ξηρή δρόγη του. Ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae και στο είδος Melissa officinalis L. Είναι πολυετής πόα με τετραγωνικό, πολύκλαδο βλαστό ύψους 40-80 εκατοστών. Τα μεγάλα, ωοειδή φύλλα του έχουν ελαφρώς πριονωτές άκρες και γλυκιά οσμή λεμονιού. Τα άνθη του είναι άσπρα ή ροζ, και εμφανίζονται σε μασχαλιαίους μονόπλευρους σπονδύλους ανά 6-12. Από τις ποικιλίες του, οι ρωσικές Yevtika και Krumtsanka ξεχωρίζουν λόγω του υψηλού ποσοστού κιτράλης στο αιθέριο έλαιό τους, που φτάνει το 80%.
Το μελισσόχορτο ευδοκιμεί τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές περιοχές, με τις ημιορεινές περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι να είναι οι πιο κατάλληλες. Η φύτευσή του γίνεται το φθινόπωρο και την άνοιξη, με το φθινόπωρο να θεωρείται η καλύτερη εποχή λόγω των πρώτων βροχών. Η φύτευση πραγματοποιείται με φυτευτικές μηχανές.
Τα φύλλα του μελισσόχορτου έχουν τονωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Το αφέψημά τους θεωρείται ότι καταπολεμά νευρικές παθήσεις, υποχονδρία, υστερία, ιλίγγους, χρόνιες καταρροές και ρευματισμούς. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία, στην παρασκευή ηδύποτων και ως συστατικό αναψυκτικών. Επίσης, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κιτράλη, που είναι ευπαθής σε πολλούς μικροοργανισμούς.
Το μελισσόχορτο συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος της παραδοσιακής ιατρικής, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος, λόγω των πολλαπλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του.