Ένα νόστιμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με φρέσκες μπάμιες όταν είναι στην εποχή τους ή με κατεψυγμένες.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
- 1 κιλό μπάμιες φρέσκες καθαρισμένες (ή κατεψυγμένες όταν δεν είναι στην εποχή τους)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. ντομάτα, ξυσμένη στον τρίφτη
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1:
- Ζεστάνετε καλά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά. Βάλτε μέσα το χταπόδι και μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήστε το χταπόδι να βράσει στα δικά του ζουμάκια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα, αφήστε το να κρυώσει λίγο και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια.
Βήμα 2:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια γάστρα με καπάκι, ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ανακατέψτε καλά με τα χέρια για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Βήμα 3:
- Τοποθετήστε τα κομμάτια του χταποδιού ενδιάμεσα στα υπόλοιπα υλικά στη γάστρα.
- Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε το φαγητό στον φούρνο για 45-60 λεπτά, ανακατεύοντας μια-δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βήμα 4:
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.
Καλή όρεξη!