Συνδυάστε βλίτα με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτα και ένα καλό χωριάτικο έτοιμο φύλλο, και φτιάξτε λαχταριστή βλιτόπιτα.
Υλικά (για 6-8 μερίδες):
Για την πίτα:
- 6 χωριάτικα φύλλα
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ασπράδι αυγού
Για τη γέμιση:
- 1.200 γρ. τρυφερά βλίτα, χοντροκομμένα
- 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, τριμμένη
- 1 αυγό
- 400 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1 – Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε άφθονο νερό, ζεματίστε τα βλίτα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα καλά.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέστε τα βλίτα, αλατίστε και προσθέστε μπόλικο πιπέρι. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προσθέστε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα, το αυγό, τη θρυμματισμένη φέτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.
Βήμα 2 – Προετοιμασία της πίτας:
- Λαδώστε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ.
- Απλώστε 2 φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας τα φύλλα με ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τη μισή γέμιση και καλύψτε με 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και άλλα 2 φύλλα.
- Κλείστε τη βλιτόπιτα με τα τελευταία 2 φύλλα, γυρίζοντας τις άκρες για να σχηματίσετε κόθρο.
- Λαδώστε την επιφάνεια, χαράξτε την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και αλείψτε με το ασπράδι αυγού.
- Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C για περίπου 1½ ώρα.
Σερβίρετε τη βλιτόπιτα ζεστή ή κρύα και απολαύστε την!