Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το τέλος επιτηδεύματος, ένας μνημονιακός φόρος που εισήχθη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά, επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργησή του, και αυτή η ανακοίνωση έρχεται να εκπληρώσει την υπόσχεση αυτή.
Η κατάργηση αυτού του τέλους θα ωφελήσει περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά εκείνους που βρίσκονται σε χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα ή επηρεάζονται αρνητικά από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με βάση τεκμαρτά εισοδήματα που συχνά υπερβαίνουν τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους. Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν συνολικά τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις να μειώνονται, ακόμη και αν τα τεκμαρτά εισοδήματα για το 2025 αυξηθούν λόγω του νέου κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ (χωρίς υπαλλήλους) ή κάτω από 13.000-15.000 ευρώ (με έναν υπάλληλο), η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα υπερκαλύψει τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν τα υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα. Αντίθετα, αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμαρτά δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στο τεκμαρτό σύστημα και θα επωφεληθούν πλήρως από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μειώνοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση κατά 325 ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που θα δουν αύξηση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων το 2025 λόγω μεταβολών στα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, ειδικά εάν τα δηλωμένα εισοδήματά τους είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα τεκμαρτά.