Οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας», καθώς η επιστολή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκου Παππά, με την οποία η Αθηνά Λινού τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής. Μετά από αυτή την απόφαση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αριθμεί πλέον 34 βουλευτές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από την Αθηνά Λινού να παραδώσει την έδρα της λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τα οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, του οποίου είναι επικεφαλής. Η Λινού αρνήθηκε να το πράξει, με αποτέλεσμα ο Κασσελάκης να ζητήσει τη διαγραφή της. Η υπόθεση αυτή ακολούθησε την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απόφαση που ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει σε 10 ημέρες, θα καθορίσει την επόμενη μέρα του κόμματος.
Αμέσως μετά τη διαγραφή της, η Αθηνά Λινού αντέδρασε δυναμικά, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα της. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου», ανέφερε, κατηγορώντας τον Κασσελάκη ότι συμμετέχει στις «κακόβουλες συκοφαντίες» του Παύλου Πολάκη εναντίον της. Τόνισε ότι της ζητείται να αποδεχθεί μια «ανύπαρκτη ενοχή» και ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.
Σε απάντηση, πηγές από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι η Λινού υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ορκίστηκε βουλευτής, ο οποίος ορίζει ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο άτομο. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κα. Λινού δεν παρείχε τις αναγκαίες διευκρινίσεις και στοιχεία που της ζητήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης είναι αναφαίρετο.
Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποιήθηκε επίσημα νωρίτερα με επιστολή του Νίκου Παππά στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.