Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»» ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία στήριξε το νομοσχέδιο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της αρχής του, ωστόσο ψήφισαν επιμέρους διατάξεις.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι το κτηματολόγιο αποτελεί ένα κολοσσιαίο έργο για τη χώρα, αλλά παράλληλα εξαιρετικά περίπλοκο. Τόνισε πως η κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια για να επιταχύνει την κτηματογράφηση, εισάγοντας διατάξεις που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα.
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για τη σημασία του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας και την κεντρική βάση που καταγράφει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών, διευκρινίζοντας ότι μέσω αυτής θα ενημερώνονται τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα. Όπως ανέφερε, το κράτος πρέπει να γνωρίζει πώς θα επικοινωνεί με τους πολίτες, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω φυσικής αλληλογραφίας, αποτρέποντας την απώλεια δικαιωμάτων και την επιβολή άδικων προστίμων λόγω ελλιπών στοιχείων επικοινωνίας.
Για την κοινοποίηση εγγράφων στη θυρίδα του πολίτη, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό αφορά μόνο διοικητικά έγγραφα και όχι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες συνεχίζουν να επιδίδονται από δικαστικούς επιμελητές. Η ψηφιακή κοινοποίηση θα βοηθήσει φορείς του δημοσίου, όπως οι δήμοι, να διεκπεραιώνουν πιο εύκολα υποθέσεις που αφορούν διοικητικά πρόστιμα.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου λύνουν πολλά προβλήματα, απλά και κατανοητά, χωρίς να απαιτούν τη μετάβαση στα δικαστήρια για όλες τις υποθέσεις. Επιπλέον, με την εισαγωγή εργαλείων αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης προσώπων, το νομοσχέδιο ενισχύει την κυβερνοασφάλεια για τους πολίτες που χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.