Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Προέδρου της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η κ. Σακελλαροπούλου έθιξε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για τα ζητήματα του παρελθόντος είναι απαραίτητη. «Η ελληνογερμανική φιλιά στηρίζεται σε ειλικρινή διάλογο. Θέλω να τονίσω με βάση και σχετική απόφαση τη μεγάλη σημασία που έχει για ελληνικό λαό το ζήτημα κατοχικών αποζημιώσεων που μένει εκκρεμές. Όπως δείχνει η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωσή τους θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μας στο μέλλον» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.
Απαντώντας, ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε πως για τη Γερμανία το ζήτημα θεωρείται λήξαν από νομική άποψη. «Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊνμάιερ πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός μουσείου στη Θεσσαλονίκη, που θα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος και γενικότερα τα θύματα της γερμανικής κατοχής. «Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για την επόμενη μέρα, ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε: «Αύριο Θα μεταβώ στην Κρήτη, θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως, αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο ωστόσο παραμένει στη σχέση μας του παρόντος. Ένα θέμα το οποίο αναλαμβάνει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν θα ήθελα να το αποφύγω».
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Γερμανίας επεσήμανε ότι η χρονιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους δύο λαούς, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. «Η χρονιά αυτή που διανύουμε είναι ιστορικής σημασίας για εμάς, γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που το μεσημέρι σήμερα θα επισκεφθούμε σε μια εορταστική επέτειο. Όχι μόνο τα 150 χρόνια της ίδρυσης της Αρχαιολογικής Σχολής είναι κάτι που οφείλει να γιορτάσουμε αλλά και το γεγονός ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν επιφορτιστεί εδώ και 150 χρόνια με την έρευνα και την εργασία πάνω σε αυτά τα θέματα, είναι κάτι το οποίο και αυτό θα μνημονεύσουμε και θα γιορτάσουμε φέτος».
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε στην οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας πως κατά την επίσκεψή του σε γερμανική φαρμακευτική εταιρεία διαπίστωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της Γερμανίας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Γερμανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με την Ελληνίδα ομόλογό του και να ανταλλάξει απόψεις για παγκόσμια θέματα. «Αναφέρθηκε τόσο στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην κρίση στη Μέση Ανατολή», τονίζοντας τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και η διεθνής κοινότητα.