Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί Φλόρες της ανατολικής Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι τοπικοί φορείς επιβεβαίωσαν τον αριθμό των θυμάτων, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να αυξηθεί.
Από τις εκρήξεις εκτοξεύτηκαν πέτρες και τέφρα σε κοντινά χωριά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Το πυκνό σύννεφο τέφρας που εξαπλώθηκε στον ουρανό θέτει σοβαρούς κινδύνους για την εναέρια κυκλοφορία, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο, το 4.
Η υπηρεσία παρακολούθησης ηφαιστείων της Ινδονησίας αύξησε τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το ηφαίστειο σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων, καθώς οι εκρήξεις αυξήθηκαν σε συχνότητα. Από την Πέμπτη, το ηφαίστειο εκτοξεύει καθημερινά πυκνή καφετιά τέφρα σε ύψος έως και 2.000 μέτρων. Στην έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η τέφρα έφτασε τα 2.000 μέτρα στον αέρα, ενώ η καυτή τέφρα έπληξε κοντινό χωριό, καίγοντας σπίτια, ανάμεσά τους και ένα καθολικό μοναστήρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο Φιρμάν Γιοσέφ από το φυλάκιο παρακολούθησης του όρους Λεβοτόμπι Λάκι Λάκι.
Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό ηφαιστειακής έκρηξης στην Ινδονησία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στις 27 Οκτωβρίου, στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρας, το ηφαίστειο Μαράπι, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας, εξερράγη τρεις φορές, εκτοξεύοντας παχιά στρώματα τέφρας που κάλυψαν τα κοντινά χωριά. Παρά την ένταση της έκρηξης, τότε δεν είχαν αναφερθεί θύματα.