Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Κορίνθιος, τιμήθηκε με το βραβείο “Αργώ” για την προσφορά του στην Ομογένεια και την ενίσχυση της ταυτότητας των ελληνικών κοινοτήτων στην Ιταλία.
Η απονομή έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και αποτελεί αναγνώριση της μακρόχρονης προσπάθειάς του.
Ο Καθηγητής Κορίνθιος έχει πολυετή θητεία στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και της Καλαβρίας, όπου έχει συμβάλει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και έχει δημιουργήσει πλούσιο υλικό για την εκμάθησή της. Η αφορμή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προήλθε από την πρωτοβουλία του, η οποία ευοδώθηκε το 2017 με την υπογραφή ΚΥΑ.
Ο Καθηγητής αναζητά τις ιστορικές ρίζες της ελληνικής διασποράς στη Νότια Ιταλία και έχει διεξαγάγει σημαντική έρευνα σε αρχεία και ανέκδοτα έγγραφα. Η ανακάλυψή τους οδήγησε στη διοργάνωση διεθνούς έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία της Ελλάδας και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.
Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αντιπροσωπεύει για τον Καθηγητή τη διατήρηση της ταυτότητας. Η γλώσσα είναι η πατρίδα του και αναγνωρίζει τη σημασία της στη διατήρηση των ελληνικών πολιτιστικών ριζών στη Νότια Ιταλία. Με τις προσπάθειές του, ο Καθηγητής Κορίνθιος είναι ένας από τους βασικούς φύλακες του ελληνισμού στη Νάπολη.
Ο κ. Κορίνθιος έχει επίσης εργαστεί πολλά χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, συγγράφοντας σχολικά εγχειρίδια και δημιουργώντας ένα ψηφιακό λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα.
Η έρευνα του Καθηγητή Κορίνθιου πάνω στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στη Νότια Ιταλία οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Οι Έλληνες της Νάπολης και της Ν. Ιταλίας από το 15ο έως τον 20ό αιώνα». Επίσης, ανακάλυψε πολύτιμα ανέκδοτα έγγραφα που τεκμηριώνουν τη συμβολή της ελληνικής διασποράς στην Ιταλία τα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Ο Καθηγητής Κορίνθιος ανέλαβε επίσης την αποκατάσταση της ιστορικής «Οδού των Ελλήνων» στη Νάπολη, η οποία είχε καταργηθεί από τον Μουσολίνι. Στην οδό αυτή βρίσκεται η ελληνική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η παλαιότερη εκκλησία της ιστορικής διασποράς.