Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Ελλάδα ένοχη για τη συστηματική εφαρμογή επαναπροωθήσεων (pushbacks) προσφύγων και διέταξε την καταβολή αποζημίωσης σε μια γυναίκα που απελάθηκε βίαια στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειές της να ζητήσει άσυλο στη χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, η καταγγέλλουσα θα λάβει αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ.
Η απόφαση αναφέρει ότι «υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστηματικής πρακτικής επαναπροωθήσεων υπηκόων τρίτων χωρών από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία» κατά την περίοδο των γεγονότων. Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταδικάζεται δημοσίως για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, την οποία η χώρα αρνείται επί μακρόν. Επίσης, είναι η πρώτη περίπτωση που το δικαστήριο εξέτασε καταγγελία για επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές.
Η υπόθεση αφορούσε τη γυναίκα με τα αρχικά ARE, η οποία κατέθεσε την καταγγελία το 2021, δύο χρόνια μετά την απέλασή της τον Μάιο του 2019. Παρότι μια προηγούμενη απόπειρα να εκδικαστεί η υπόθεση στην Ελλάδα απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι «η ελληνική αστυνομία ποτέ δεν συμμετείχε σε τέτοιες δραστηριότητες», το δικαστήριο στο Στρασβούργο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές παραβίασαν τη Συμφωνία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης.
Η γυναίκα είχε υποστηρίξει τα αιτήματά της με βίντεο που αποδείκνυε την παρουσία της στην Ελλάδα, το οποίο θεωρήθηκε κρίσιμο στοιχείο από τους δικαστές. Μετά την απέλασή της, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ».
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που ανέλαβε την υπόθεση, χαρακτήρισε την απόφαση «ορόσημο» για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην ανάδειξη των παραβιάσεων κατά των προσφύγων. Η απόφαση φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πρακτική των επαναπροωθήσεων και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.