Διακόσιοι έντεκα Έλληνες υπήκοοι περιλαμβάνονται στη λίστα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής των Ηνωμένων Πολιτειών (ICE), η οποία καταγράφει τους πολίτες ξένων χωρών που έχουν λάβει οριστική εντολή απέλασης, αλλά δεν τελούν υπό καθεστώς κράτησης.
Συνολικά, στη λίστα βρίσκονται 1.445.549 ξένοι υπήκοοι, για τους οποίους έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση απέλασης έως τις 24 Νοεμβρίου 2024. Ωστόσο, η ICE δεν είναι πάντα σε θέση να υλοποιήσει τις απελάσεις, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η νομική προστασία που μπορεί να έχουν λάβει ορισμένοι αλλοδαποί ή η απροθυμία ορισμένων χωρών να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους.
Η διαδικασία απέλασης μπορεί να καθυστερήσει ή να μην προχωρήσει σε περιπτώσεις όπου ο απελαθείς έχει αιτηθεί προστασία, όπως άσυλο ή προστασία βάσει της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων. Παράλληλα, η αδυναμία συνεργασίας από τις κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς η άρνηση αποδοχής πολιτών τους μπορεί να οδηγήσει τις χώρες αυτές στη λίστα των «μη συνεργάσιμων» κρατών της ICE.
Επί του παρόντος, 15 χώρες έχουν χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμες, μεταξύ των οποίων η Κούβα, το Ιράν, η Ρωσία και η Βενεζουέλα, ενώ άλλες 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Ιράκ και του Βιετνάμ, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά από τα ξένα κράτη να επιβεβαιώνουν την υπηκοότητα των πολιτών τους, να εκδίδουν έγκαιρα ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολύνουν την επιστροφή των υπηκόων τους μέσω εμπορικών ή τσάρτερ πτήσεων, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις ή εμπόδια στη διαδικασία επαναπατρισμού.