Η στρατηγική της Ελλάδας για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), οι ανησυχίες για τον αλγοριθμικό εθισμό των ανηλίκων και οι εφαρμογές που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο AI Action Summit στο Παρίσι.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ, «ΦΑΡΟΣ», ένα από τα πρώτα επτά εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματα, το οποίο θα αναπτυχθεί με υπολογιστικό πυρήνα τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Ο «ΦΑΡΟΣ» τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο «Kids Wallet», μια εφαρμογή στα πρότυπα του «Gov.gr Wallet» που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη και θα παρέχει προεγκατεστημένες δυνατότητες γονικού ελέγχου. Παράλληλα, θα λειτουργεί ως μέσο επιβεβαίωσης ηλικίας σε εθνικό επίπεδο, με διεθνές ενδιαφέρον να εκδηλώνεται ήδη από πολλές χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του κλάδου:
- Demis Hassabis, συνιδρυτή και CEO της DeepMind (Google), με τον οποίο συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις στην ΤΝ και τις δυνατότητες συνεργασίας με το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.
- Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI, με τον οποίο εξετάστηκε η ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ για την παροχή κρατικών υπηρεσιών στους πολίτες.
- Börje Ekholm, Πρόεδρο και CEO της Ericsson, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνδεσιμότητα και την εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών
Σημαντικά ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημοσίου αποτέλεσαν τρεις εφαρμογές ΤΝ:
- Ελληνικό Κτηματολόγιο: Αναγνωρίστηκε από τη Microsoft ως παγκόσμιο παράδειγμα καινοτομίας, καθώς:
- Μείωσε τον χρόνο αξιολόγησης συμβολαίων από τρεις ώρες σε δέκα λεπτά.
- Περιόρισε το κόστος ανά αξιολόγηση από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ.
- Ψηφιοποίησε το 90% των συναλλαγών, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την ταχύτητα των διαδικασιών.
- Ψηφιακός βοηθός «mAigov»: Έχει ήδη πραγματοποιήσει 1,6 εκατ. διαλόγους με πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα emails.
- «mAiGreece»: Ψηφιακός βοηθός για τουρίστες και επισκέπτες στην Ελλάδα, προσφέροντας πληροφορίες και καθοδήγηση μέσω κινητών συσκευών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη δημόσια διοίκηση, με στόχο ένα αποτελεσματικότερο κράτος που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τον αλγοριθμικό εθισμό, με το «Kids Wallet» να αποτελεί καινοτόμο λύση διεθνούς εμβέλειας.
Ο υφυπουργός Κτηματολογίου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το Κτηματολόγιο να αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η ελληνική στρατηγική για την ΤΝ, οι διεθνείς συνεργασίες και οι ψηφιακές καινοτομίες, κατατάσσουν τη χώρα στην πρωτοπορία της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομίας.