Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η σύμβαση 717 έχει ολοκληρωθεί για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με πλήρη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση σε όλο τον άξονα, εκτός από το τμήμα που υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία Daniel.
Ενίσχυση ελέγχου και χρηματοδότησης
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε:
- Τέσσερα κέντρα ελέγχου σηράγγων
- Πέντε κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν
- Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΣΕ στα 75 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ που ήταν πριν το καλοκαίρι του 2023
Αύξηση προσωπικού και υποδομών
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ανέρχονται πλέον σε 1.320 άτομα (από 1.096 πέρυσι), ενώ αναμένονται άλλες 140 προσλήψεις στο τέλος του μήνα μέσω ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν διασφαλιστεί 25 εκατ. ευρώ για βελτιώσεις στις ισόπεδες διαβάσεις, ενώ ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει ήδη στελεχωθεί και εξέδωσε πόρισμα την προηγούμενη εβδομάδα.
Επίσης, έκανε λόγο για την ψήφιση του νόμου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα συμπεριλάβει τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΕΟΣΕ.
Από τον Απρίλιο του 2024 έως το τέλος του 2026, θα εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, με στόχο την ενίσχυση των μεταφορών.
Ασφάλεια του σιδηρόδρομου μετά τα Τέμπη
Σχολιάζοντας το πόρισμα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων πριν την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπήρχαν σοβαρά διαχρονικά προβλήματα, που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης.
Αναφορικά με τις 17 συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σημείωσε ότι μόνο μία σχετίζεται άμεσα με το υπουργείο, και αφορά τη συνέχιση κοινών δράσεων.
Όταν ρωτήθηκε αν ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής, απάντησε: «Εγώ και η οικογένειά μου χρησιμοποιούμε το τρένο».
Η σύμβαση με τη Hellenic Train
Αναφερόμενος στη σύμβαση της Hellenic Train, ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρεις συμβάσεις:
- Μία με το ελληνικό δημόσιο
- Μία με τον ΟΣΕ
- Μία με τη ΓΕΟΣΕ
Τόνισε, τέλος, ότι ανάλογα με την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεξέταση των συμβάσεων.