Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την ότι συμβάλλει στην πολιτική αστάθεια και ότι, στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, αντί να σταθεί στο πλευρό των γονέων των θυμάτων, ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόφασή του να απέχει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, επισημαίνοντας ότι το «υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος» έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα «απομονωμένη» σε διπλωματικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ομιλία του απέφυγε να επιτεθεί στην αριστερά, όπως συνηθίζει, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική στάση απέναντι στο δυστύχημα των Τεμπών, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε πληροφορίες, ενώ υποστήριξε ότι οι γονείς των θυμάτων είχαν δίκιο για τις καταγγελίες τους σχετικά με την πρόκληση της φωτιάς και την ύπαρξη παράνομου φορτίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραβίασε τον «ελληνικό αξιακό κώδικα της οικογένειας», καθώς δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν το τραγικό γεγονός, τόνισε ότι τα συλλαλητήρια είχαν ξεκάθαρο αντικυβερνητικό χαρακτήρα και υπενθύμισε πως είχε ζητήσει δημόσια από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, να αφουγκραστεί τον πόνο τους. Ωστόσο, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση προτίμησε να υιοθετήσει μια αμυντική στάση, βάζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό της συμφέρον, αντί να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της στις οικογένειες που θρηνούν.
Σε προσωπικό τόνο, ο Αντώνης Σαμαράς άφησε αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντί του, σημειώνοντας ότι «πριν από λίγους μήνες ήμουν εγώ ο εχθρός», ενώ υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το πολιτικό του φρόνημα, τους αγώνες του για την παράταξη, τις απόψεις του, αλλά ούτε και το δικαίωμά του να προειδοποιεί. Παράλληλα, στράφηκε κατά του Άκη Σκέρτσου, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα μπλοκάκια του κ. Σημίτη, αλλά οι 62 υπουργοί και υφυπουργοί που περισσεύουν».
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «πολιτικό σύστημα μεταλλαγμένων», σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις και εκτιμώντας ότι «η Δύση στρέφεται εναντίον της Δύσης». Αναφέρθηκε στην αποδοκιμασία του δικαιωματισμού, της βεβιασμένης πράσινης μετάβασης, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το μέλλον του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως τα πολιτικά κόμματα έχουν εγκαταλείψει τις βασικές προτεραιότητες, όπως η οικονομία, η παραγωγή και η ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απομόνωση της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται αποκομμένη τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω μιας πολιτικής που βασίζεται στον κατευνασμό. Επιπλέον, μίλησε για «ξέπλυμα» της Τουρκίας εξαιτίας της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και αναρωτήθηκε πώς μπορεί η Ελλάδα να ζητά από τους συμμάχους της να μην πουλούν όπλα στην Τουρκία, τη στιγμή που προβάλλει διαρκώς τη φιλία της με την Άγκυρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε επίσης ζήτημα απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, συνδέοντάς το με τις διεθνείς πολιτικές τάσεις και την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες απομακρύνονται από την ατζέντα των δικαιωμάτων και την πολιτική υπέρ της μετανάστευσης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας, προσθέτοντας μια ακόμη αιχμή στην κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνολική αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής από τον Αντώνη Σαμαρά αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί εντός του ευρύτερου δεξιού χώρου και εντείνει τις εσωκομματικές εντάσεις, ενώ παράλληλα αυξάνει την πολιτική πίεση προς τον πρωθυπουργό.