Με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση στη Βουλή, η κυβέρνηση κλείνει μια δύσκολη και επώδυνη περίοδο, διατηρώντας τη στήριξη 157 βουλευτών. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται περισσότερο συσπειρωμένη μετά τη διαδικασία.
Μήνυμα Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της»
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ένας κύκλος κλείνει», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Στην ομιλία του, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών και επανέλαβε πως η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποδώσει ευθύνες, τονίζοντας πως «κανείς δεν θα δικαστεί από λαϊκά δικαστήρια». Κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δηλητηριάζουν την κοινωνία με τοξικότητα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το τραγικό δυστύχημα θα παραμείνει κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να μην εξελιχθεί σε μονοθεματική αντιπαράθεση. Όπως παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, το βαρύ κλίμα στην κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα και απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος
Στο πλαίσιο της φυγής προς τα εμπρός, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τέσσερις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει σε αυτές. Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών.
- Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
- Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
- Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Προ των πυλών ο ανασχηματισμός
Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση προετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός ρόλος αναμένεται να δοθεί στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μετακινείται στο Μέγαρο Μαξίμου ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αυξημένες αρμοδιότητες στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, υπάρχει το σενάριο δημιουργίας δεύτερης θέσης αντιπροέδρου, την οποία ενδέχεται να αναλάβει ο Μάκης Βορίδης.
Σταθερή αναμένεται να είναι η παρουσία του Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο επιτελείο του πρωθυπουργού.
Αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θεωρείται δεδομένη η απομάκρυνση της ηγεσίας. Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, το φαβορί είναι ο Κώστας Κυρανάκης, με βασική αποστολή την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Όσον αφορά το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετακίνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ στη λίστα πιθανών διαδόχων περιλαμβάνονται η Νίκη Κεραμέως και ο Θόδωρος Σκυλλακάκης.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, με πιθανές επιλογές το Μεταναστευτικής Πολιτικής ή το Ναυτιλίας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, από την άλλη, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, καθώς προετοιμάζεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Κύπρου.
Ποιοι παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα
Στο νέο σχήμα θα παραμείνουν οι:
- Άδωνις Γεωργιάδης,
- Λίνα Μενδώνη,
- Νίκος Δένδιας,
- Τάκης Θεοδωρικάκος,
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
- Κώστας Τσιάρας.
Νέα πρόσωπα και ημερομηνία ανασχηματισμού
Πιθανότητες για είσοδο στην κυβέρνηση έχουν:
- Κώστας Σκρέκας,
- Κώστας Βλάσσης,
- Φώντας Μπαραλιάκος,
- Γιώργος Στύλιος,
- Μακάριος Λαζαρίδης,
- Λάκης Βασιλειάδης,
- Τάσος Δημοσχάκης.
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.