Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την ποινική μεταχείριση των υπουργών, στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κάνει δεκτή και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη στήριξη της συνταγματικής κατοχύρωσης της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Προς κατάργηση οι προανακριτικές επιτροπές
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τρόπο που απονέμεται δικαιοσύνη από τη Βουλή σε υποθέσεις που αφορούν υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την κατάργηση των προανακριτικών επιτροπών. Το νέο πλαίσιο που προτείνεται φαίνεται πως θα εξομοιώνει τη διαδικασία με εκείνη που ακολουθείται για τις άρσεις της βουλευτικής ασυλίας, αφαιρώντας από τη Βουλή τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στη δίωξη πολιτικών προσώπων.
«Έχουμε μπροστά μας τη συνταγματική αναθεώρηση, που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις τουλάχιστον στη μία από τις δύο Βουλές. Έχω μια πρόταση, κύριε Ανδρουλάκη: Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα – δύο άρθρα δικά μας και δύο άρθρα δικά σας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο άρθρο 86, το οποίο αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών, τόνισε:
«Αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, πρέπει να πάψουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα, μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τους πολιτικούς από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 86 είχε ήδη καταργήσει την αποσβεστική προθεσμία, που παλαιότερα απέτρεπε τη δίωξη κυβερνητικών στελεχών μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρόνου. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο ρόλος της Βουλής στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, όπως ορίζεται στο υφιστάμενο Σύνταγμα, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν εξυπηρετεί την απονομή δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως η δυνατότητα της Ολομέλειας των δικαστηρίων να προτείνει με ψήφο τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων. Ωστόσο, δήλωσε ανοιχτός στην περαιτέρω αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.
Ανταλλαγή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων
Ο πρωθυπουργός πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την αναθεώρηση του άρθρου 16 – που αφορά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων – ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Αυτά είναι δύο άρθρα ανάμεσα σε άλλα που θα προτείνουμε. Ελάτε να συμφωνήσετε και εσείς στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αναμένω την απάντησή σας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.