Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί όρο βιωσιμότητας του Ταμείου. Ο Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεδρία με θέμα «το διακύβευμα ανάπτυξης της συμπληρωματικής ασφάλισης υπό το πρίσμα της δημογραφικής γήρανσης», που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ), επισήμανε ότι το ΤΑΥΦΕ ανήκει στον Α’ Πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ υπενθύμισε ότι η υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο εν λόγω Ταμείο αίρεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ο καθηγητής δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας και Διευθυντής του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ, Γαβριήλ Αμίτσης, παρουσίασε στην ημερίδα ένα πρωτότυπο διεπιστημονικό εργαλείο που αξιολογεί τη «θεσμική ποιότητα» οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συνταξιοδοτική προστασία. Το εργαλείο αυτό αξιοποιεί δείκτες διαφορετικής βαρύτητας, όπως η τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης, το πλαίσιο των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης και νομοθετικής επεξεργασίας, καθώς και τη συμβατότητα των ρυθμίσεων με το Ελληνικό Σύνταγμα, τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και το θεσμικό κεκτημένο της ΕΕ.
Επιπλέον, το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΠΑΔΑ, μέσω του εμπειρογνώμονα οικονομικών, Δρ. Βασίλη Μπέτση, παρουσίασε μελέτη που δείχνει ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ θα προκαλέσει δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ταμείου. Εάν παραμείνει η διάταξη του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23 αρ. 98, παρ. 1), το ΤΑΥΦΕ θα αντιμετωπίσει είτε πλήρη κατάρρευση με εκφυλισμό των παροχών του, είτε αναγκαστεί να προχωρήσει σε επώδυνες οριζόντιες περικοπές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 38%.
Ο Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της Ένωσης για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, υπογράμμισε τη σημασία της επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών των ΤΕΑ, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2011-2024, ο μέσος όρος ετήσιων επενδυτικών αποδόσεων των ελληνικών ΤΕΑ ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, τόνισε την ανάγκη για επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, αναφέροντας ότι αν τα αποθεματικά είχαν τοποθετηθεί στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, η σωρευτική απόδοση θα είχε φτάσει το 102%, προσφέροντας υπεραξία 18,46 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πλάτων Τήνιος, επισήμανε ότι η έλλειψη επαγγελματικής διαχείρισης στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχει προκαλέσει απώλεια 15-20 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει το κόστος που προκαλεί στο Ασφαλιστικό Σύστημα η δημογραφική γήρανση. Ο κ. Τήνιος ζήτησε ανατροπή του σημερινού μοντέλου πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.