Έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που η Πάρος αντιμετώπισε τέτοια ένταση βροχόπτωσης. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, ένα μεγάλο τμήμα του νησιού μετατράπηκε σε πλημμυρισμένο τοπίο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Τάσος Κασαπίδης, εκπαιδευτικός και αντιδήμαρχος τεχνικών έργων. «Ξεκίνησε να βρέχει γύρω στο μεσημέρι και σε περίπου ενενήντα λεπτά είχε προκληθεί το χάος», δήλωσε ο κ. Κασαπίδης αργότερα την ίδια ημέρα.
Η Νάουσα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πάρου μετά την Παροικιά, δέχθηκε το σοβαρότερο πλήγμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι δρόμοι της είχαν μετατραπεί σε λασπώδη ποτάμια, με δεκάδες οχήματα να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να επιπλέουν στην πλημμυρισμένη περιοχή.
Το φαινόμενο συνοδεύτηκε και από έντονη χαλαζόπτωση. «Η βροχή ήταν καταρρακτώδης και στη συνέχεια άρχισε να πέφτει χαλάζι, σε μέγεθος που θύμιζε αμύγδαλο», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κουζουμής, που ζει μόνιμα στο νησί. Όπως εξηγεί, η Νάουσα διασχίζεται από ένα ποτάμι που ξεκινά από το ορεινό χωριό Μαράθι. «Το νερό που κατέβηκε παρέσυρε τεράστιες ποσότητες λάσπης», πρόσθεσε.
Η ραγδαία αύξηση της ροής του ποταμιού στη Νάουσα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, με συνέπεια να παγιδευτούν οχήματα στη γέφυρα της περιοχής. Κάποια αυτοκίνητα, μαζί με μοτοσικλέτες και κάδους απορριμμάτων, κατέληξαν στη θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη. «Τώρα τα απομακρύνουμε», δήλωσε στην «Κ» στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα που η βροχή ξανάρχιζε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στο Μαράθι, ενώ στην Παροικιά η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη.
Με απόφαση του Δήμου Πάρου, τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Η Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, δασκάλα και μέλος του δημοτικού συμβουλίου, εξηγεί στην «Κ» ότι η τηλεκπαίδευση πιθανότατα δεν θα καταστεί εφικτή. «Ορισμένα σπίτια μαθητών έχουν πλημμυρίσει», αναφέρει, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους μαθητές της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ακραίων συνθηκών. «Έχουν χαθεί τα σχολικά τους βιβλία», εξηγεί. Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε επίσης πως οι μετακινήσεις θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες και αύριο, αν όχι να απαγορευτούν τελείως. Από τη Δευτέρα έχει ήδη τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της Πάρου. Ο κ. Κουζουμής δηλώνει ότι διαθέτει ακόμα ρεύμα, όμως έχει αποκοπεί από το διαδίκτυο και δεν λειτουργεί ούτε η σταθερή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχης έκτασης καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει την Πάρο τελευταία φορά το 2000, προκαλώντας μεγάλες ζημιές όταν υπερχείλισε και πάλι το ποτάμι. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως η σημερινή εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη. Ο κ. Κασαπίδης, ωστόσο, εκτιμά πως η τρέχουσα κακοκαιρία είναι πιο σφοδρή. «Μου φαίνεται ότι το σημερινό φαινόμενο είναι πιο έντονο από εκείνο», λέει. «Ευτυχώς δεν έχουμε τραυματισμούς», προσθέτει, «αλλά η ποσότητα του νερού είναι τεράστια». Η κ. Χατζηγεωργίου προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, δηλώνοντας πως παραμένει ψύχραιμη. «Είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Κασαπίδης στην «Κ». «Μας ανησυχεί πολύ το τι θα φέρει η νύχτα».
Η Πάρος δεν είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που βρέθηκε στο στόχαστρο της κακοκαιρίας. Στη Σύρο έπεσε έντονο χαλάζι, ενώ στη Μύκονο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ρέματα με λασπόνερα. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν κύματα να παρασύρουν τραπεζοκαθίσματα προς τη θάλασσα και αυτοκίνητα να κινούνται μέσα στα στενά σοκάκια. Τα σχολεία σε Ρόδο και Σύμη θα παραμείνουν επίσης κλειστά σήμερα. Όπως συνέβη και στην Πάρο, μήνυμα του 112 ειδοποίησε χθες το απόγευμα τους κατοίκους της Μυκόνου ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στο νησί απαγορεύεται μέχρι να εκτονωθεί η κακοκαιρία.