Με νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αυτές τις ημέρες η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο αφιερωμένο στο τραύμα.
Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί συνεργασία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΚΠΑ με τίτλο «Επείγουσα Χειρουργική και Τραύμα», της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΕΕΠΦ και της Παγκύπριας Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής – ΠΕΤΕΧ ΜΑΧΑΩΝΑΣ. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 3 έως και τις 5 Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε εθνικό επίπεδο για την καθιέρωση και ενεργοποίηση, για πρώτη φορά στη χώρα, ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Ο καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος, Παντελής Βασιλείου, μαζί με τον χειρουργό Κώστα Φορτούνη, μίλησαν για τη σημασία των κέντρων τραύματος για το σύστημα υγείας, στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3.
«Το θεσμικό πλαίσιο τέθηκε, επιτρέποντας να αρχίσει η υλοποίηση του συστήματος. Ο νόμος είναι διατυπωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του. Υπάρχουν ήδη υποδομές, ενώ η σχετική εκπαίδευση ξεκίνησε από το 1992, αν και μέχρι σήμερα γινόταν αποσπασματικά. Αν όμως δεν εφαρμοστεί στην πράξη, η εκπαίδευση αυτή δεν έχει συνέχεια. Χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα», δήλωσε ο κ. Βασιλείου.
Ο Κώστας Φορτούνης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου ως καθοριστική κίνηση προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός οργανωμένου δικτύου δομών τραύματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για άμεση λύση των προβλημάτων. «Απαιτείται διαρκής προσπάθεια και βασικό στοιχείο αυτής είναι η εκπαίδευση. Σήμερα, τα ελληνικά νοσοκομεία εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Αντίθετα, σε πολλές χώρες του εξωτερικού η εφημερία είναι καθημερινή, και αυτό θα ήταν ιδανικό και για τα κέντρα τραύματος – τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι λιγότερα, αλλά εξειδικευμένα», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη ως κέντρα τραύματος πρώτου επιπέδου προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Παπανικολάου, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εξαιρείται προς το παρόν από την εφαρμογή του νόμου λόγω έλλειψης ορθοπεδικής κλινικής, ωστόσο, υπάρχουν τόσο οι προϋποθέσεις όσο και οι υποδομές για να ενταχθεί στο δίκτυο στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Φορτούνης τόνισε ότι «το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως για άτομα στις ηλικίες μέχρι 40 ετών – και στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι χειρότερα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Όπως επισήμανε, έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο.