Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη από την εφαρμογή των «ανταποδοτικών» δασμών που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, στοχοποιώντας κυρίως την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο άδικη απέναντι στις ΗΠΑ. Η δήλωση έγινε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση εξαιρέσεων σε υψηλούς δασμούς —που φθάνουν το 145%— σε τεχνολογικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και ημιαγωγοί.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι εξετάζεται η συνολική εφοδιαστική αλυσίδα της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών ειδών, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε πως επίκειται η εφαρμογή δασμών σε συγκεκριμένους τομείς, εστιάζοντας στους ημιαγωγούς, ενδεχομένως μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Ο Λάτνικ υπογράμμισε επίσης ότι ο πρόεδρος σχεδιάζει να παρουσιάσει λεπτομέρειες για το πλαίσιο δασμών που θα αφορά τόσο τους ημιαγωγούς όσο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, εξηγώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εξαρτώνται από την Κίνα σε τόσο κρίσιμους τομείς παραγωγής.
Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον αντιβαίνουν σε όσα ζητεί το Πεκίνο, με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μετοχές παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα, η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους βρίσκονται υπό πίεση.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αναγνώρισε μεν τη χειρονομία των εξαιρέσεων, αλλά κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πλήρη κατάργηση των επιπρόσθετων τελωνειακών επιβαρύνσεων και να επανέλθουν σε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επανέλαβε την αντίθεσή του στον οικονομικό προστατευτισμό, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ.
Ο Σι επισήμανε ότι οι δύο χώρες οφείλουν να προστατεύουν από κοινού τη διεθνή εμπορική σταθερότητα, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και το σύστημα πολυμερούς εμπορίου, με βάση την αμοιβαιότητα και την συνεργασία.
Μετά την επιβολή των νέων δασμών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι σωρευτικά φτάνουν το 145% στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο αντέδρασε, ανεβάζοντας τους δικούς του δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή για 90 ημέρες των υψηλότερων δασμών προς άλλες χώρες-εταίρους, διατηρώντας μόνο τον βασικό δασμό στο 10%.
Σε κοινή δήλωση με την γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η Κίνα προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις στους δασμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο κινέζος υπουργός Εμπορίου, Ουάνγκ Ουεντάο, υποστήριξε πως τα νέα μέτρα ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική καταστροφή.
Παρόλο που η διαμάχη κλιμακώνεται, ο Τραμπ διατύπωσε την Παρασκευή την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί τελικά μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορροφούν το 16,4% των κινεζικών εξαγωγών, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία. Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα παραμένει ένας από τους κύριους λόγους δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον.
Σε αυτό το κλίμα έντασης, ο πρόεδρος Σι ξεκίνησε περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, σκοπεύει να επισκεφθεί Μαλαισία και Καμπότζη, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει τους εμπορικούς δεσμούς και να αναδείξει την Κίνα ως αξιόπιστο οικονομικό εταίρο.
Η αγορά της περιοχής ASEAN, και ειδικά χώρες όπως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, αποτελούν πλέον βασικούς αποδέκτες των κινεζικών εξαγωγών, που το 2024 έφθασαν σε αξία τα 586,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελωνειακών αρχών του Πεκίνου.