Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, δήλωσε με έμφαση ότι η επιστροφή των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μεταναστευτικής στρατηγικής. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90.1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα στην οποία μπορεί κανείς να εισέρχεται και να παραμένει ανεμπόδιστα και χωρίς έλεγχο.
Ο υπουργός παρουσίασε τις πρώτες κινήσεις της νέας του θητείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής, την αποκατάσταση του νομικού πλαισίου αναφορικά με την Τουρκία, καθώς και την κατάργηση της ρύθμισης που προέβλεπε νομιμοποίηση παραμονής βάσει τριετούς διαβίωσης. Όπως είπε, οι μαζικές νομιμοποιήσεις δεν αποτελούν επιλογή, αφού η παραμονή αλλοδαπών στη χώρα πρέπει να βασίζεται σε σαφείς και θεσμοθετημένες διαδικασίες.
«Μέσα σε έναν μήνα, οργανώσαμε την επιστροφή περίπου 170 ατόμων, πολλές από αυτές οικειοθελείς. Παράλληλα, καλύψαμε άμεσα το νομικό κενό που είχε προκύψει μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, επαναφέραμε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα με πλήρη νομική αιτιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε επίσης ότι οι ανάγκες της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να καλύπτονται μέσω παράτυπων πρακτικών αλλά μέσω του συστήματος νόμιμης πρόσκλησης εργατών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο να καταστεί το μεταναστευτικό πεδίο δράσης εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης.
Αναφερόμενος στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, υπογράμμισε ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται ξανά στον κατάλογο ασφαλών χωρών. «Το ΣτΕ ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης. Τώρα, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, η Τουρκία θεωρείται και πάλι ασφαλής χώρα. Αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, κάθε αίτηση ασύλου από άτομο που προέρχεται από εκεί, θα έπρεπε να εξετάζεται εξατομικευμένα, καθυστερώντας σημαντικά τη διαδικασία», σημείωσε.
Τέλος, μιλώντας για την ανάγκη εφαρμογής πιο αυστηρών μέτρων για όσους παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη έχει αλλάξει πολιτική. Εάν κάποιος δεν διαθέτει άδεια παραμονής ή καθεστώς ασύλου και αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα, τότε πρέπει να τίθεται υπό διοικητικό ή και ποινικό περιορισμό. Δεν είναι επιλογή να αγνοεί κανείς τους νόμους. Η παραμονή στη χώρα πρέπει να υπόκειται σε κανόνες και η παρανομία να συνεπάγεται συνέπειες».