Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, υποστηρίζοντας πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών για συγκρότηση ενός κοινού προοδευτικού μετώπου.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ανέφερε ότι «η κοινωνία απαιτεί συνεννόηση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε, προτείνοντας 10+1 άξονες συνεργασίας. Όπως δήλωσε, δεν υπήρξε αντίστοιχη διάθεση από τα άλλα κόμματα, καταγγέλλοντας απροθυμία για διάλογο. Υποστήριξε πως το κόμμα του δεν λειτουργεί με κομματικό εγωισμό και είναι ανοιχτό να στηρίξει πρωτοβουλίες άλλων, όπως έκανε με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, έκανε λόγο για άρνηση που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «στρέφεται κατά της κοινωνίας».
Σχετικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε πως, ενώ συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, δεν έχει καταθέσει συγκροτημένη πολιτική πρόταση και επαναλαμβάνει επιχειρήματα που χαρακτήριζαν το αντισύριζα στρατόπεδο στο παρελθόν.
Για τις χαμηλές επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα αξιοπιστίας το οποίο, όπως υποστήριξε, επιχειρείται να αποκατασταθεί, με στόχο ένα συνέδριο ανασυγκρότησης τον Ιούνιο.
Αναφερόμενος στο θέμα της «Ομάδας Αλήθειας», κατήγγειλε πως πρόκειται για μηχανισμό που, κατά τον ίδιο, χρηματοδοτείται από πρόσωπα και εταιρείες με κρατικά συμβόλαια και κατήγγειλε ευθεία διασύνδεση με την προπαγανδιστική στρατηγική της ΝΔ. Κάλεσε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, λέγοντας ότι «πρέπει να αποκαλυφθεί ο ομφάλιος λώρος του κρατικού χρήματος με την προπαγάνδα».
Στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που ανακοινώνονται δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος ζωής. Ανέφερε παραδείγματα βασικών προϊόντων, όπως το αρνί, για τα οποία σημειώνονται τεράστιες ανατιμήσεις από το 2019. Μίλησε για οικονομική ασφυξία ακόμα και στα μεσαία εισοδήματα, επισημαίνοντας ότι «η ακρίβεια εξανεμίζει κάθε αύξηση».
Τέλος, απέδωσε την ακρίβεια σε διττή κερδοσκοπία: τόσο από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τράπεζες όσο και από την ίδια την κυβέρνηση, λόγω των υψηλών έμμεσων φόρων. Κάλεσε για μείωση του ΦΠΑ και φορολόγηση της υπερσυσσωρευμένης περιουσίας, υποστηρίζοντας πως τα κρατικά επιδόματα και τα «καλάθια» δεν αποτελούν ουσιαστική λύση.