Έπειτα από την ολοκλήρωση της εννιαήμερης περιόδου πένθους για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το Κονκλάβιο πρόκειται να συγκληθεί στο Βατικανό για την επιλογή του επόμενου Ποντίφικα. Παρά το γεγονός ότι οι Καρδινάλιοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τις πιθανές επιλογές, διατηρούν αυστηρή μυστικότητα σχετικά με τις διαβουλεύσεις τους. Κατά τη διάρκεια των πολλαπλών συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν μέχρι να εμφανιστεί ο λευκός καπνός, θα εκπροσωπηθούν τρεις κύριες ομάδες: οι λεγόμενοι Φραγκισκανοί, οι μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί.
Οι Καρδινάλιοι πραγματοποιούν καθημερινές συναντήσεις, αφιερώνοντας χρόνο στην προσευχή και στην ανταλλαγή απόψεων για τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Πάπας. Η πρώτη σύγκληση του Κονκλαβίου αναμένεται να γίνει την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.
Η διαδικασία προβλέπεται χρονοβόρα, καθώς στο Κολέγιο των Καρδιναλίων υπάρχουν τρεις διακριτές τάσεις. Όπως αναφέρει δημοσιογράφος της RAI, «υπάρχει μια ομάδα Καρδιναλίων που στηρίζει την πορεία του Πάπα Φραγκίσκου και καλύπτει το 44,4% των εκλεκτόρων. Ακολουθεί η ομάδα των μετριοπαθών, που συγκεντρώνει σχεδόν 37% και αν και ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον Φραγκίσκο, διατηρεί πιο αυστηρή στάση σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ομοφυλοφιλία. Τέλος, οι συντηρητικοί, που αποτελούν το 18,8% των Καρδιναλίων, εκπροσωπούν τις πιο παραδοσιακές φωνές».
Ένα ζήτημα που απασχολεί τη διαδικασία είναι και η διαμονή των Καρδιναλίων. Ήδη προχωρούν εργασίες για τη διαμόρφωση του ξενώνα της Σάντα Μάρτα, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους εκλέκτορες καθ’ όλη τη διάρκεια του Κονκλαβίου.
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC για τους πιθανούς διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου, η διαδικασία εκλογής είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη, καθώς το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συνεδριάσει στην Καπέλα Σιξτίνα και θα προχωρήσει σε διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι να προκύψει ένας μόνο υποψήφιος.
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αναφερθεί ως πιθανές επιλογές είναι:
Ο Pietro Parolin, Ιταλός, 70 ετών, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός σύμβουλος του Πάπα. Έχει δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις της Εκκλησίας.
Ο Luis Antonio Gokim Tagle, από τις Φιλιππίνες, 67 ετών, με μεγάλη εμπειρία στο ποιμαντικό έργο και ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα.
Ο Fridolin Ambongo Besungu, Κονγκολέζος, 65 ετών, αρχιεπίσκοπος Κινσάσα, με συντηρητικές απόψεις σε ηθικά ζητήματα αλλά θετική στάση απέναντι στον θρησκευτικό πλουραλισμό.
Ο Peter Kodwo Appiah Turkson, από τη Γκάνα, 76 ετών, γνωστός για την ενεργητική του παρουσία και τη στάση του απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα.
Ο Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, σεβαστό πρόσωπο στην Ευρώπη και με στενές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Angelo Scola, Ιταλός, 83 ετών, πρώην αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, που είχε θεωρηθεί φαβορί στο παρελθόν.
Ο Reinhard Marx, Γερμανός, 71 ετών, πρώην σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου για τις μεταρρυθμίσεις της Εκκλησίας.
Ο Marc Ouellet, Καναδός, 80 ετών, με συντηρητικές απόψεις, που έχει διατελέσει διευθυντής της Διεύθυνσης Επισκόπων του Βατικανού.
Ο Robert Prevost, Αμερικανός, 69 ετών, με εμπειρία στο Περού και επιφορτισμένος με την επιλογή επισκόπων παγκοσμίως.
Ο Robert Sarah, από τη Γουινέα, 79 ετών, ιδιαίτερα αγαπητός στους συντηρητικούς, με μακρά σταδιοδρομία στη λειτουργική παράδοση.
Ο Pierbattista Pizzaballa, Ιταλός, 60 ετών, Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, με βαθιά γνώση των πολιτικών και θρησκευτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.
Ο Michael Czerny, Καναδός, 78 ετών, επικεφαλής της Διεύθυνσης του Βατικανού για την Προώθηση της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα ονόματα θεωρούνται φαβορί, η διαδικασία του Κονκλαβίου είναι τόσο περίπλοκη και απρόβλεπτη που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.