Τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού ανάμεσα σε ανηλίκους συνεχίζουν να απασχολούν έντονα τη χώρα, καθώς τα τελευταία περιστατικά δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένας 12χρονος μαθητής έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης από πέντε συμμαθητές του, οι οποίοι τον χτύπησαν άγρια μέσα στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου όπου φοιτά.
Το παιδί φέρει σοβαρούς μώλωπες στο σώμα, τα χέρια και τα πόδια, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την εμπειρία. Στηρίζεται στην οικογένειά του και σε παιδοψυχολόγο για να διαχειριστεί την τραυματική αυτή εμπειρία. Η μητέρα του 12χρονου, εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία, ανέφερε: «Είναι ταραγμένος. Προσπαθεί να το ξεπεράσει. Κι εμείς το ίδιο. Ανησυχώ, αλλά το έχω αφήσει στην Αστυνομία να μας βοηθήσει. Ένας από τους γονείς μας έχει ζητήσει συγγνώμη». Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρχών, με την οικογένεια να ελπίζει σε απονομή δικαιοσύνης.
Η εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από την ανήλικη παραβατικότητα και τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είναι ανησυχητική, καθώς τα περιστατικά όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά αυξάνονται σημαντικά.
Γονείς εκφράζουν διαρκώς μεγαλύτερη ανησυχία, αναφέροντας ότι τα παιδιά τους φοβούνται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, καθώς έρχονται αντιμέτωπα με επιθέσεις και απειλές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανήλικοι δράστες δε διστάζουν να χρησιμοποιούν ακόμη και αιχμηρά αντικείμενα. Σε αρκετές περιοχές, τέτοια περιστατικά είναι πλέον καθημερινά, με ομάδες νεαρών να προχωρούν σε εκφοβισμούς ή κλοπές χωρίς σαφή λόγο.
Η ΕΛ.ΑΣ. αναγνωρίζει ότι η ανήλικη παραβατικότητα παρουσιάζει αυξητική τάση, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Αστυνομία χειρίστηκε 2.109 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν ανήλικοι, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με σωματικές βλάβες και ληστείες, με τους δράστες να είναι όλοι κάτω των 18 ετών.
Ο Γιώργος Καλλιακάμνης, επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, εξήγησε: «Τα παιδιά παραβατούν πρώτον για να κλέψουν και να ληστέψουν, δεύτερον για να προκαλέσουν πόνο, για να βγάλουν την επιθετικότητά τους. Η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με την εμφανή αστυνόμευση σε πλατείες και μέρη όπου συχνάζουν παιδιά, αλλά και με την εφαρμογή safeyouth προκειμένου να ενημερώνεται για τέτοια περιστατικά».
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, με τους εμπλεκόμενους να είναι ακόμη και μαθητές δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους 1.305 ανήλικοι έπεσαν θύματα παραβατικών συμπεριφορών, αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.