Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στις Βούτες Ηρακλείου για να πραγματοποιήσει αυτοψία και να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς ο οικισμός παραμένει σε επιφυλακή λόγω των εκτεταμένων ρηγματώσεων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες.
Οι σχισμές, μήκους περίπου 150 μέτρων η κάθε μία, διατρέχουν αυλές σπιτιών, τον περίβολο εκκλησίας και κομμάτια του οδικού δικτύου. Η πρώτη επίσκεψη αξιολόγησης διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ακολούθησε σύντομη συνάντηση για την αποτίμηση της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο χωμάτινες διαρρήξεις, μήκους σχεδόν 150 μέτρων η καθεμία, σε διαφορετικά σημεία του χωριού. Οι σχισμές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα, σε κοινόχρηστους χώρους και σε υποδομές. […] Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα και οι σχισμές συνεχίζουν να διευρύνονται. Σήμερα το απόγευμα, μαζί με τον δήμαρχο κ. Καλοκαιρινό και τους συνεργάτες του δήμου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη αυτοψία, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί από τις 7:00. Στόχος μας είναι να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια τις διαρρήξεις, να εξετάσουμε τα πιθανά αίτια και να παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο. Το επόμενο βήμα θα είναι να καθορίσουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται».
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να επεκταθεί το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές, ο καθηγητής απάντησε: «Το φαινόμενο είναι ακόμα ενεργό, άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν συνεχίζει να επεκτείνεται. Υπάρχουν κατασκευές που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες λόγω των σχισμών, αλλά πρόκειται κυρίως για παλιά και ακατοίκητα κτίσματα, άρα προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Σε ορισμένα σπίτια που κατοικούνται και παρουσιάζουν προβλήματα, η σύσταση είναι να μη διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι απόψε και να αναζητήσουν προσωρινά άλλο κατάλυμα, μέχρι να έχουμε πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση. Ωστόσο, η αρμοδιότητα για το αν ένα οίκημα είναι ασφαλές ανήκει στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦ), η οποία θα στείλει μηχανικούς για να κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση».
Σε ό,τι αφορά τα σπίτια που εμφανίζουν έντονες ρωγμές και κατοικούνται, έχει δοθεί ανεπίσημη οδηγία στους κατοίκους, όπου αυτό είναι εφικτό, να αποφύγουν τη διαμονή τους εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.