Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Ντάνιελ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν δύο νομοσχέδια: ένα για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και ένα για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρώτες δοκιμές του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή και το Σάββατο. Όπως σημείωσε, το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί ήδη σε 79 συρμούς, ενώ οι δοκιμές θα συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο να λειτουργεί σε όλα τα τρένα του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα μέχρι το τέλος του έτους.
Στα νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη σιδηροδρομική ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την εισαγωγή ενός συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, του HEPOS, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό σε κάθε συρμό. Το νέο αυτό εργαλείο, όπως είπε, θα είναι διαθέσιμο σε τρείς μήνες και θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τη θέση και την ταχύτητα των τρένων, καθώς και για τυχόν παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας. Το σύστημα θα είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες μέσω του ιστότοπου railway.gov.gr.
Σε συνδυασμό με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS, το νέο εργαλείο γεωεντοπισμού θα αποτελέσει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την αποτροπή δυστυχημάτων στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Παράλληλα, προβλέπονται ψυχομετρικά τεστ και εκπαίδευση του προσωπικού με προσομοιωτές, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση η ΟΣΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία, όπως σημείωσε, πέρασε από οικονομική κρίση και πλέον αποτελεί ισχυρό παίκτη στην αγορά ενέργειας. Στο νέο μοντέλο λειτουργίας του ΟΣΕ, όπως ανέφερε, θα ενσωματωθούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων Ασφάλειας Αεροπορίας και Σιδηροδρόμων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρότερη αξιολόγηση του προσωπικού, δηλώνοντας ότι θα θεσπιστούν ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύγχρονα κέντρα εκπαίδευσης με προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσοι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αλλά όσοι είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι, δεν θα έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ».
Παράλληλα, ζήτησε από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να προχωρήσουν σε επενδύσεις για νέα, σύγχρονα τρένα, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών.
Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στον σιδηρόδρομο, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και να υπάρξει απτή πρόοδος, δίνοντας ουσιαστική απάντηση στο συλλογικό πένθος της κοινωνίας. «Έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω ένα παρελθόν που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.