Νέες αλλαγές ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον πυρήνα της κυβέρνησής του, με δύο σημαντικές μετακινήσεις σε θέσεις-κλειδιά. Όπως γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ο μέχρι σήμερα σύμβουλος, Μάικ Γουόλτς, προτείνεται για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Από τη θητεία του με στολή στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Μάικ Γουόλτς εργάστηκε σκληρά για να θέσει τα συμφέροντα του Έθνους μας σε προτεραιότητα», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, προσθέτοντας πως «μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ασφαλή ξανά».
Ο Ρούμπιο θα διατηρήσει παράλληλα τη θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τις σχετικές αποφάσεις να αναδεικνύουν τη σημασία της συνέχειας σε καίριους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.
Το παρασκήνιο της αποχώρησης Γουόλτς
Η μετακίνηση του Γουόλτς έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησής του, μαζί με τον αναπληρωτή του Άλεξ Γουόνγκ, εν μέσω των συνεπειών του σκανδάλου «Signalgate». Ο Γουόλτς φέρεται να ενέπλεξε, χωρίς σχετική έγκριση, τον αρχισυντάκτη του The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, σε απόρρητη κυβερνητική συνομιλία μέσω της εφαρμογής Signal. Κατά τη διάρκεια αυτής, αποκαλύφθηκαν επιχειρησιακά στοιχεία για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη, με τον Γκόλντμπεργκ στη συνέχεια να δημοσιεύει το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Παρότι ο Γουόλτς παραδέχθηκε το λάθος του στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος επέλεξε να μην τον αποπέμψει αμέσως. Ωστόσο, οι εξελίξεις είχαν ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, πέντε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γουόλτς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου, χωρίς αντικατάσταση μέχρι σήμερα.
Η απομάκρυνση του Γουόλτς και η ανάθεση του νέου του ρόλου στον ΟΗΕ παρουσιάζεται από τον πρόεδρο ως «ανασχηματισμός» ενόψει της συμπλήρωσης 100 ημερών της δεύτερης θητείας του. Η επιλογή του Στιβ Γουίτκοφ, εντεταλμένου για τη Μέση Ανατολή, φέρεται να βρίσκεται υπό εξέταση για τη μόνιμη ανάληψη της θέσης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.