Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τον ρόλο του μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά την άρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Όπως δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ήρθε η στιγμή για τη Μόσχα και το Κίεβο να καταθέσουν απτές ιδέες για τον τερματισμό της σύγκρουσης· όλα εξαρτώνται πλέον από εκείνους».
Η ανακοίνωση συμπίπτει με την ανάληψη διπλού ρόλου από τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος εκτός από υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει πλέον και τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι αλλάζει τον τρόπο συμμετοχής της στη διαδικασία, με τους διπλωμάτες της να μην πραγματοποιούν πια περιοδείες για συναντήσεις, αλλά να επιδιώκουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρονται να μεταφέρουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ απογοητεύεται από τη στάση του Πούτιν, με τις τελευταίες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών να εκτιμούν πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε πιο ευάλωτη θέση και προσαρμόζει τις στρατηγικές του προτεραιότητες ώστε να διατηρήσει τα εδαφικά του κέρδη.
Ο Μάρκο Ρούμπιο, σε δηλώσεις του νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς απτή πρόοδο στις συνομιλίες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αναθεωρήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη διαδικασία. Το μήνυμα αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη αλλαγής προσέγγισης της αμερικανικής διπλωματίας, με έμφαση στις άμεσες επαφές των εμπλεκομένων μερών.
Η αποχώρηση από τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανακοινώθηκε σε μια χρονική στιγμή που η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τους δεσμούς της με το Κίεβο, υπογράφοντας συμφωνία για προνομιακή πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά. Ο ίδιος ο Τραμπ υπέγραψε επίσης τον πρώτο γύρο στρατιωτικής βοήθειας της κυβέρνησής του προς την Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε εκ νέου τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν «συγκεκριμένες» προτάσεις για την ειρήνη και να περάσουν σε απευθείας διάλογο, τονίζοντας πως ο τερματισμός της σύγκρουσης επαφίεται πλέον στους ίδιους τους αντιμαχόμενους.